Израел към румънски министър: Четете историята на Холокоста по-внимателно

  • 27 юли 2018 13:09

  • 2337
  • 1
Израел към румънски министър: Четете историята на Холокоста по-внимателно
© Getty (архив)

Румънският земеделски министър Петре Дая би трябвало да прочете по-внимателно историята на Холокоста, заяви израелското посолство в Букурещ.

Дипломатическото представителство на еврейската държава в северната ни съседка реагира остро на думите на члена на социалистическото правителство, който сравни убиването на заразени с африканска чума прасета с унищожението на евреи в нацисткия концлагер "Аушвиц". "По фермите болните свине се изгарят, защото нямаме нито ваксини, нито лекарства. Това са крайни мерки, като в "Аушвиц", каза той.

Посолството на Израел препоръча на министъра да се запознае по-добре с фактите около избиването на 6 милиона евреи от нацистите  и техните помагачи от 1933 до 1945 г. "Ние искрено се надяваме, че господин Дая е нравил изказването заради незнание, а не с умисъл", пише в документа на мисията.

Изказването на Дая предизвика остра реакция в страната и опозиционни депутати поискаха министърът на хвърли оставка. Той по-късно се извини. "Мислех повече за животните и техните стопани", заяви министърът.

Румъния доскоро отричаше нейни граждани да са участвали в избиването на около 380 000  евреи през Втората световна война. Букурещ прехвърляше вината върху нацистите, информира израелската редакция на нюзру.

"Аушвиц-Биркенау" (на немски) или "Освиенцим" (на полски) е създаден край южния полски град Краков след нацистката окупация на страната през 1939 г. Той е освободен от съветски военни в началото на 1945 г. През този период смъртта си в концлагера са намерили около 1 млн. души, предимно евреи.
 

 

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2337 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
правилно е сравнил

2018.07.27 | 15:51

1
чифутите със на прасетата. Трябва да се ефтанизират щом са заразени.

Добави коментар

Водещи новини