Взимат още мерки заради чумата по свинете

  • 24 юли 2018 07:03

  • 875
  • 0
 Взимат още мерки заради чумата по свинете
© Pixabay

Ловният съвет ще решава днес какви мерки да бъдат предприети срещу евентуалното разпространение на африканската чума по свинете в Североизточна България. Заседанието ще се проведе в Изпълнителната агенция по горите. Ще участват представители и от Българската агенция за безопасност на храните. Огнища на заболяването има в близост до нашата граница с Румъния.

Очаква се днес да бъдат обнародвани и спешните промени в закона, които да позволят на ловците - сезонът за диви свине да започне още през лятото, а не през октомври. Именно намаляването на популацията на дивата свиня е една от най-ефикасните мерки срещу разпространението на заразата.

Сред ловците има колебание дали ловът трябва да е групов - на дружинки, или индивидуален, и дали в него да се включват кучета, които биха възпрепятствали развитието на популациите на други видове дивеч. В момента няма нито ваксина, нито лечение за африканската чума, която унищожава и свинете, отглеждани във фермите, информира БНТ.

Вирусът не е опасен за хората, но е смъртоносен за животните. Навлезе ли в страната ни ще доведе от половин до милиард лева загуби за стопанството.

Последвайте канала на

Десислава Станева
875 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини