Пабло Касадо беше избран за председател на испанската Народна партия

  • 21 юли 2018 15:52

  • 1924
  • 0
Пабло Касадо беше избран за председател на испанската Народна партия
© gettyimages

37-годишният депутат Пабло Касадо беше избран за председател на испанската консервативна Народна партия (НП), на мястото на Мариано Рахой, който беше отстранен от премиерския пост в началото на юни с вот на недоверие. Това обяви съперничката на Касадо на балотажа, бившият вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от Франс прес, малко след обявяването на резултатите от гласуването на извънредния партиен конгрес в Мадрид.

Избирането на Касадо начело на Народната партия бележи завой на дясно и поколенческа промяна за консервативната формация, която е най-голямата партия в испанския парламент, отбелязва БТА.

На първия тур от вътрешните избори на 5 юли Сорая Саенс де Сантамария и Касадо се класираха на първо и второ място. Правителството на Рахой падна на 1 юни, след като получи вот на недоверие от парламента заради грандиозен скандал за корупция, в който бе замесена НП. Няколко дни по-късно вече бившият испански премиер се оттегли от политиката след 14 години начело на консервативната партия. Рахой не посочи свой наследник. Самият той бе избран за лидер на НП от бившия испански премиер Хосе Мария Аснар през 2004 г. Саенс де Сантамария, на 47 години, бе "дясната ръка" на Рахой. Изгряващата фигура на партията Пабло Касадо е заместник-генерален секретар на НП, отговарящ за комуникациите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини