Испанската Народна партия избира свой нов лидер

  • 21 юли 2018 10:34

  • 727
  • 0
Испанската Народна партия избира свой нов лидер
© Pixabay

Испанската консервативна Народна партия, която отиде през юни в опозиция след шест години на власт, ще определи днес своята политическа насока, като избере центрист или десен политик за свой нов лидер, съобщи Ройтерс.
Разтърсена от корупционен скандал и от наследството на кризата в Каталуния, Народната партия опитва да си стъпи на краката, след като предишният й лидер Мариано Рахой бе отстранен от премиерския пост с вот на недоверие.


Поражението доведе на власт социалистите и едно от първите решения, които трябва да вземе новият лидер, е дали да даде парламентарна подкрепа на министър-председателя Педро Санчес, който, подобно на предшественика си Рахой, оглавява правителство на малцинството.

Депутати и други висши членове на Народната партия имат избор между бившата вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария и депутата Пабло Касадо. И двамата са консервативни що се отнася до финансовата политика, но по обществените въпроси 47-годишната Саенс де Сантамария е смятана за по-умерена, а 37-годишният Касадо, който е противник на абортите, за по-десен.

"Избираме не просто председател на нашата партия, но и бъдещ кандидат за министър-председател на Испания", каза Саенс де Сантамария преди началото на двудневния партиен конгрес.

Последвайте канала на

Novini.bg
727 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини