Гърците ще трябва да затегнат още повече коланите

  • 13 февруари 2012 09:24

  • 1119
  • 0
Гърците ще трябва да затегнат още повече коланите
© gettyimages

Приетият от гръцкия парламент тази нощ нов план за икономии с цел отпускане на нов заем за страната, застрашена от фалит, е водеща тема за чуждите издания.

Горчивият хап, който ще трябва да изпият гърците, включва десет нови мерки за икономии и реформи, които да се харесат на кредиторите, пише в. "Фигаро". За да се спре покачването на безработицата и да се подобри конкурентността на страната Европейският съюз и Международният валутен фонд ВФ поискаха от Гърция намаляване с 22 процента на минималната заплата. За хората под 25 години намалението ще бъде от 32 процента. До 2015 г. цената на труда в Гърция ще намалее повсеместно със 15 процента. Друга мярка е премахването на автоматичното покачване на заплатите, главно това, което е свързано с трудовия стаж.

Намаляват се разходите за медикаменти, оценени на над 1 милиарда евро. Гръцката здравна система страда от огромен дефицит и в момента в страната тече здравна реформа. Намалява се и бюджетът на отбраната с 300 милиона евро. Военните разходи на Гърция възлизат на 4,03 процента от националното богатство. За сравнение във Франция те възлизат на 2,43 процента от националното богатство. Съкращават се 500 кметски поста. Реформа в териториалната администрация, която беше приета преди две години между впрочем помогна за намаляване на една четвърт от разходите в тази насока.

С 10 процента се намаляват и заплатите на чиновниците, които се ползват от специален режим. Правителството трябва икономиса още 300 милиона евро и ще трябва да реши откъде ще направи тези икономии, за да запълни дупката, отворила се миналата седмица след изоставяне на плановете за намаление на някои пенсии, главно тези на най-бедните. Гърция ще предприеме и реформа на данъчните служби. Там ще бъдат назначени нови данъчни инспектори, ще се умножат данъчните проверки, а системата за събиране на данъците ще се дигитализира. План за борба с корупцията в данъчната система ще започне да се прилага тази година. Данъчните измами се оценяват на 13 милиарда евро.
Гърция ще продължи и програмите по приватизация през първата половина на 2012 г. Тогава четири държавни компании /водоснабдителната, газовата, хазартната и петролната/ ще бъдат приватизирани. Очакваните печалби са от 4,5 милиарда евро. Правителството закъсня с плановете в тази насока и успя да събере през миналата година едва 1,3 милиарда евро от приватизация, а си беше поставило цел от 5 милиарда евро. Атина ще изпрати 15 000 чиновници в така наречения резерв от работна ръка. Те ще получават 60 процента от заплатите си. Подобна мярка беше приета миналия октомври, но според наблюдатели не е била приложена добре. В Гърция всеки пети служител е държавен чиновник.
На базата на приетия план за оздравяване на гръцките финанси, Гърция иска до петък да успее да представи оферта за преструктуриране на дълга си, съобщава в. "Монд". Срещу приетия снощи план Гърция ще получи пък втори план за спасяване на страната, съчетаващ заеми от 130 милиарда евро и намаляване на дълга чрез отписване на 100 милиарда евро от него. Страната се надява, че ще може да започне операцията по заличаване на част от дълга до 17 февруари, пише в. "Либерасион".

Гърция прие новите мерки за икономии на фона на размирици в Атина и други градове. Този хаос отразява нарастващия ужас сред гърците, но и сред икономистите и дори сред европейските представители, че рязкото затягане на коланите и новият спасителен план няма да бъдат достатъчни, за да предпазят страната от падане в пропастта, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".
Ако Гърция не беше приела плана, който предстои да бъде одобрен и от Еврогрупата, то страната щеше да фалира, а това щеше да има тежки последици за цялата световна финансова система и евентуално щеше да доведе до замразяване на кредитите, което щеше да се отрази зле на други страни, намиращи се в тежко положение, отбелязва в. "Вашингтон пост".
Докато парламентът приемаше новите мерки за икономии, Атина гореше. Размириците в столицата бяха едни от най-сериозните там от години, пише в. "Дейли телеграф". Новият и спорен план ще трябва да донесе само за тази година икономии от 3,3 милиарда евро само от намаляване на заплати, пенсии и работни места, което ще увеличи мъките на гърците след години на рецесия, висока безработица и ниски възнаграждения, допълва вестникът.
Британският в. "Гардиън" припомня, че планът за икономии беше приет под силния натиск на някои страни от еврозоната. Германия вече даде ясно да се разбере, че приемането на плана няма да е достатъчно, а ще трябва и да се работи по неговото прилагане, допълва вестникът, визирайки предупрежденията на германския министър на финансите Волфганг Шойбле, отправени вчера. Доверието между Гърция и кредиторите й от еврозоната е достигнало най-ниската точка и сега гръцкото правителство на Лукас ПападимосЛукас Пападимос Лукас Пападимос – гръцки икономист и политик. Премиер на Гърция от 10 ноември 2011 г. до 16 май 2012 трябва да гарантира пред Брюксел, че приетите тази нощ мерки са необратими и ще бъдат въведени независимо от това кой ще спечели предсрочните гръцки парламентарни избори тази пролет, допълва вестникът

Последвайте канала на

БТА
1119 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини