Марио Монти изпразва италианските затвори

  • 11 февруари 2012 20:37

  • 938
  • 0
Марио Монти изпразва италианските затвори
© Интернет

Камарата на депутатите на италианския парламент гласува доверие на кабинета на Марио МонтиМарио Монти Марио Монти – италиански политик и икономист. Роден на 19 март 1943 г. във Варезе, северна, с което на практика бе одобрен правителственият законопроект за пускането под домашен арест на затворници преди изтичането на срока на тяхното наказание.

Нормативният акт, наречен от медиите „изпразнипандиз”, засяга всички, намиращи се зад решетките лица, на които им остават 18 месеца до пускането на свобода. А това са над 3300 души които са някъде около 5 на сто от престъпниците, излежаващи сега различни присъди в претъпканите италиански затвори.

Според министъра на правосъдието Паоло Северино след влизането на закона в сила на хазната ще бъдат спестявани всеки ден към 350 хиляди евро, харчени сега за издръжка на бъдещите къщовници. Които все пак няма да бъдат абсолютно свободни, тъй като ще бъдат контролирани всекидневно от полицията до края на отреденото им от съда наказание.

Приетият с вот на доверие закон обаче съдържа и няколко новости, които също са насочени към намаляване на тежестта на правораздаването в бюджета на страната. На първо място това се отнася до норматива занапред да не бъдат вкарвани в затвора и да остават под домашен арест или в полицейските управления всички задържани на местопрестъпление лица, които ще бъдат съдени по бързата процедура. Като в бъдеще тя трябва да се случва в рамките на 48 часа, а не като досега на 96 часа.

За пестене на разходи по транспорт и охрана на подсъдими и свидетели все по-често пък ще бъдат използвани видеовръзките. Предвижда се също така да бъдат затворени редица затворнически лечебници, като хоспитализираните в тях сега към 1500 лишени от свобода ще бъдат изпратени в обществени болници. В закона се определят и средствата за следващите няколко години за реконструкция на стари затвори и за строителството на нови – 57,3 милиона евро.

Одобряването на закона от мнозинството депутати бе посрещнато с възгласи „Срамота!” скандирани от лявата партия Италия на ценностите и от дясната Северна лига. Техните лидери и членове се опасяват, че благодарение на нормативния акт страната ще се напълни с престъпници в едни изключително неблагоприятен за нея момент на остра икономическа криза.

Последвайте канала на

938 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини