Тереза Мей назначи верен човек на мястото на подалия оставка Борис Джонсън

  • 10 юли 2018 06:35

  • 1410
  • 0
Тереза Мей назначи верен човек на мястото на подалия оставка Борис Джонсън
© gettyimages (архив)

Британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в назначи снощи Джереми Хънт за министър на външните работи на мястото на Борис Джонсън, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на нейната канцелария.

Хънт, който досега бе министър на здравеопазването, е верен човек на Мей, отбелязва АП. Ройтерс посочва, че тази смяна може да промени баланса по въпроса за Брекзита в екипа на британския премиер. Хънт, който е депутат консерватор и оглавяваше от 2012 г. министерството на здравеопазването, е близък съюзник на Мей за разлика от самоволния Джонсън. По-рано вчера британското правителство бе разтърсено от оставките на министъра за Брекзита Дейвид Дейвис и на колегата му на външните работи. Причина за тях станаха разногласията в кабинета за предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз, отбелязва АП. Джонсън и Дейвис са за ясна и категорична раздяла с ЕС, т. нар. "твърд Брекзит". Хънт, който на референдума през 2016 г. се обяви за оставане на Великобритания в съюза, подкрепя запазването на близки икономически отношения с блока, след като страната го напусне догодина, припомня АП. През октомври обаче той увери пред радио Ел Би Си, че е променил мнението си по въпроса за Брекзита, отчасти заради разочароващата, по думите му, арогантност на ЕС в преговорите с Великобритания, отбелязва Ройтерс. Джонсън изрази недоволство от предложението на британското правителство за създаване на зона за свободна търговия с ЕС след Брекзита. Според него Великобритания е заплашена да се превърне в колония на Европейския съюз.

Премиерът Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в е останала "малко изненадана" от оставката на външния министър, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. В писмо до Джонсън Мей пише, че той се е съгласил с представения от нея миналата седмица нов план за Брекзита. "Аз съжалявам - и съм малко изненадана - да получа (писмото с вашата оставка) след продуктивните разговори, които имахме в резиденцията Чекърс в петък, и всеобхватното и подробното предложение, което договорихме като кабинет", пише британският премиер в своя отговор до вече бившия външен министър. "Ако вие не сте в състояние да предоставите подкрепата, от която се нуждаем, за да си осигурим тази сделка в интересите на Обединеното кралство, е правилно да подадете оставка", казва още Мей на Джонсън.

Джереми Хънт ще бъде заменен като министър на здравеопазването от Мат Ханкок. Досегашният главен прокурор Джереми Райт пък ще наследи Ханкок като министър на цифровите технологии, културата, медиите и спорта.
За нов главен прокурор бе назначен Джефри Кокс. Подалият оставка министър за Брекзита Дейвид Дейвис, който е убеден евроскептик, бе заменен на поста от друг привърженик на излизането на Великобритания от ЕС - Доминик Рааб, до този момент държавен министър за жилищното строителство. Рааб бе наследен на досегашния си пост от Кит Малтхаус.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1410 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини