Италия иска мисиите на ЕС в Средиземно море да отвеждат спасените мигранти в други страни

  • 08 юли 2018 20:51

  • 2996
  • 0
Италия иска мисиите на ЕС в Средиземно море да отвеждат спасените мигранти в други страни
© Getty Images

Италия ще поиска от европейските си партньори да поемат ангажимент мигрантите, спасени в Средиземно море от кораби от мисиите на ЕС за борба с трафика на хора и граничен контрол, да бъдат отвеждани в други страни, предаде Ройтерс. Искането ще бъде поставено на срещата на вътрешните министри от ЕС в австрийския град Инсбрук тази седмица, заяви министърът на вътрешните работи Матео Салвини.

"След като спряхме корабите на неправителствените организации, в четвъртък в Инсбрук ще поставя на масата италианското искане ДА СЕ БЛОКИРА пристигането в италиански пристанища на кораби от международни мисии в Средиземно море", написа Салвини във Фейсбук.

Той обяви това ден след като ирландски патрулен кораб от операцията на ЕС "София" остави в сицилианското пристанище Месина 106 мигранти, спасени край бреговете на Либия.

В навечерието на заседанието Салвини има насрочена среща с германския вътрешен министър Хорст Зеехофер, предаде ДПА.

Искането вероятно ще предизвика напрежение с европейските партньори на Италия, за които миграцията е източник на вътрешнополитически проблеми, отбелязва Ройтерс. Миналата седмица Германия, Австрия и Италия заявиха, че ще разговарят в Инсбрук за това как да бъде затворен средиземноморският миграционен маршрут.

Последвайте канала на

БТА
2996 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини