Евродепутатите са против наказанията за оказване на хуманитарна помощ за мигранти

  • 05 юли 2018 18:41

  • 1699
  • 1
 Евродепутатите са против наказанията  за оказване на хуманитарна помощ за  мигранти
© gettyimages (архив)

Хората, оказващи помощ на мигрантите по хуманитарни причини не трябва да бъдат обект на наказания. Това се казва в резолюция на Европейския парламент, приета днес, предаде Франс прес.

"Страните членки трябва да гарантират, че хуманитарната помощ за мигрантите не се смята за нарушение на закона", се казва в документа. Резолюцията бе приета от евродепутатите чрез вдигане на ръка.
Според европейско законодателство от 2002 г. страните от ЕС трябва да въведат санкции срещу хора, "улесняващи" нередовното влизане, транзит и престой на мигрантите.

Но Европейският парламент напомня, че това законодателство дава също така възможност да се направи изключение в случай на действия, смятани за "хуманитарни". ЕП съжалява, че малко страни членки са интегрирали това изключение в своите национални законодателства и ги призовава да го направят, за да "гарантират, че лица и организации на гражданското общество, помагащи на мигрантите по хуманитарни причини, няма да са преследвани от закона". 

Евродепутатите освен това поискаха от Европейската комисия да внесе яснота какви форми на помощ не трябва да бъдат наказвани. "Това е от съществено значение в контекст, в който физически лица и неправителствени организации работят неуморно, за да спасят животи в морето и да окажат помощ на сушата", каза евродепутатът Клод Мораес, представител на левицата в ЕП.

Като пример ЕП посочва този с капитана на кораб на хуманитарна организация, помогнала на мигранти в Средиземно море, който сега е блокиран в Малта, където се твърди, че нямал необходимите документи за влизане в малтийски териториални води. През май съд на остров Лесбос пусна от ареста трима испанци и двама датчани, обвинени, че са подпомагали незаконното влизане на мигранти на този остров в Егейско море, където те участваха в спасителни операции през 2016 г.

Във Франция няколко души, които са се притекли на помощ на мигранти, поискали да влязат на френска територия, трябваше да отговарят за действията си пред съда и някои бяха осъдени на глоби или получиха условни присъди.
Същевременно днес комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович разкритикува възпрепятстването на спасяването на кораби с мигранти, извършвано от някои европейски страни, предаде ДПА. Тя каза, че това "застрашава живота на много хора".

"Страните имат правото да контролират своите граничи и да гарантират сигурността, но това не може да става за сметка на човешките права", каза тя.
Миятович допълни, че "трябва да има свобода за използване на пристанища и други обекти за спасителни операции и операции за подпомагане на мигрантите".
 

Последвайте канала на

БТА
1699 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тези не са в час

2018.07.05 | 19:22

1
НА ФОНА НА ЗАТВАРЯЩИТЕ СЕ ГРАНИЦИ, ТЕЗИ ОТНОВО НЕ СА В ЧАС И НЕУМОРНО РАБОТЯТ В ПОЛЗА НА ПРЕСТЪПНИЦИ, КОИТО НАРУШАВАТ ДЪРЖАВНИ ГРАНИЦИ БЕЗ ГРАМ ДОКУМЕНТИ! ТОВА НЕ СА БЕЖАНЦИ, ТОВА СА ЗАВОЕВАТЕЛИ С ЛОДКИ И Е ВРЕМЕ ДА ГО РАЗБЕРАТ! СПЕШНО! ИЛИ СОРОС ОТНОВО РАБОТИ ДОБРЕ, НЕИЗВЕСТНО В ЧИЯ ПОЛЗА И С КАКВА ЦЕЛ?!

Добави коментар

Водещи новини