Австрия има резерви към германския план за мигрантите

  • 03 юли 2018 21:19

  • 9322
  • 0
Австрия има резерви към германския план за мигрантите
© gettyimages (архив)

Австрийското правителство има известни съмнения по отношение на германското намерение за сключване на двустранно споразумение, позволяващо на Берлин да отхвърля кандидатите за убежище още на границата с Австрия. Това заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц, цитиран от ДПА.

"Все още не знаем какво точно планира Германия", каза той. "Но още сега мога да кажа, че определено не сме склонни да сключваме споразумение, което да е в ущърб на Австрия." 

Ако Германия затегне режима на границите си, Австрия ще последва примера й, заяви Курц и добави, че задръстванията по пътищата, които ще последват при подобно развитие, може в крайна сметка да доведат до политически натиск за по-добро опазване на външните граници на ЕС.

Идеята за създаване на транзитни центрове по границата с Австрия може да се окаже трудна за преглъщане от третия партньор в управляващата коалиция в Германия - Германската социалдемократическа партия, предаде още ДПА, като се позова на изказване на генералния секретар на политическата сила Ларс Клингбайл. Той заяви, че ГСДП няма да приеме такива центрове, ако те са от затворен тип.

Клингбайл каза това преди започналите тази вечер разговори между трите партии от управляващата коалиция. Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се се надява на тях ГСДП да даде зелена светлина за споразумението, постигнато вчера вечерта между другите две партии от коалицията - Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, което предвижда да бъдат създадени такива центрове.

В духа на изказването на Клингбайл бяха и изявленията на други представители на ръководството на ГСДП, включително на заместник-председателя на партията Ралф Щегнер: "Не искаме бежански семейства зад огради с охрана", написа Щегнер преди началото на преговорите.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
9322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини