Могерини категорична: ЕС ще защитава интересите на иранските делови кръгове

  • 28 юни 2018 07:39

  • 740
  • 0
Могерини категорична: ЕС ще защитава интересите на иранските делови кръгове
© gettyimages (архив)

След излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран, ЕС ще продължи да полага максимални усилия за защита на интересите на иранските делови кръгове.

Това заяви снощи в Ню Йорк еврокомисарят по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Декларацията й бе прочетена на заседание на Съвета за сигурност на ООН от шефа на делегацията на ЕС при ООН Жуан Вали ди Алмейда, цитиран от ТАСС. "Ние разбираме, че свалянето на санкциите е неотменна част от споразумението. ЕС ще продължи да полага максимални усилия за запазване на търговските и финансовите потоци, за защита на интересите на иранските делови кръгове. Държавите, подписали договора, и всички партньори на Иран трябва да действат само в рамките на официалните канали на търговията. Ние трябва да предприемем мерки търговията с Иран да продължи", посочва Могерини.

Тя подчертава също така, че провалянето на иранската сделка би имало "крайно негативни последствия за Иран и за всички останали партньори по договора, а ще окаже отрицателно влияние и на международната обстановка ще подкопае увереността в ефективността на международната дипломация и в режима на неразпространение на ядрените оръжия".

Последвайте канала на

БТА
740 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини