Брайвик не е доволен от условията в затвора

  • 21 юни 2018 13:30

  • 1296
  • 0
Брайвик не е доволен от условията в затвора
©

Европейският съд за правата на човека отхвърли днес жалбата на норвежкия масов убиец Андерш Брайвик, който се оплака, че почти пълната изолация, в която е поставен в затвора в родината си, представлява нехуманно отношение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението на съда в Страсбург е публикувано на интернет страницата му и е окончателно. В него се посочва, че жалбата на Брайвик, който излежава 21-годишна присъда, е недопустима и е очевидно необоснована. През 2011 г. Брайвик уби общо 77 души и рани 42-ма, като взриви коли-бомби в центъра на Осло, а после откри безразборна стрелба по младежко събиране на остров Ютьоя. Това бе най-тежкият случай на насилие в Норвегия след Втората световна война.

По-рано норвежкият върховен съд отклони жалбата на 39-годишния сега Брайвик и посочи, че драконовските мерки, прилагани срещу него в затвора, са оправдани, защото десният екстремист не се е покаял за деянието си и може да бъде нападнат от други затворници. Единствените контакти, които му се позволяват, са с адвокати и служебни лица в затвора, като охранители и здравни работници.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1296 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини