Избистря се състава на новото испанско правителство, жените ще са мнозинство

  • 06 юни 2018 20:04

  • 2010
  • 1
Избистря се състава на новото испанско правителство, жените ще са мнозинство
© gettyimages

Жените изглежда ще бъдат мнозинство в новото испанско правителство, което вече започва да придобива облик.

Министър на науката ще е бивш астронавт, а висша чиновничка от Европейския съюз ще оглави министерството на икономиката, предаде БТА, цитирайки АП. Потвърдено бе, че Надя Калвиньо, генерален директор за бюджета в Европейската комисия от 2014 г., ще отговаря за четвъртата по големина икономика в еврозоната, съобщи испанската частна информационна агенция Еуропа прес. Инженерът Педро Дуке - първият испанец, летял в космоса - приветства с поредица туитове днес назначаването си за министър на науката, иновациите и университетите. Дуке е член на Европейската космическа агенция и е участвал в няколко мисии, включително 10-дневен полет със совалката "Дискавъри" през 1998 г. и 10-дневно посещение на Международната космическа станция в екипажа на руски космически кораб. Очаква се новият премиер Педро Санчес да представи днес състава на своя кабинет на крал Фелипе Шести, а утре министрите да поемат функциите си.

Вторият човек в новия кабинет ще бъде Кармен Калво, казаха няколко представители на управляващата социалистическа партия, потвърждавайки слуховете в испански медии. Калво, която е експерт по конституционно право и беше министър на културата от 2004 до 2007 г., ще е вицепремиер и ще оглави също възстановеното министерство на равноправието. Предстои да бъдат огласени имената на министрите на отбраната и на вътрешните работи. Дотук новото правителство обаче вече включва 10 жени и четирима мъже, в това число самият Санчес.

Председателят на Сената, социалистът Андер Хил, каза, че конфигурацията на кабинета "съответства на дадената от премиера дума, като включва мъже и жени с продължителна и престижна кариера". "Това е отговорно правителство, което представлява много добре таланта и бъдещето на Испания", каза Хил пред телевизия "Ла Секста". Кампанията за независимост на испанската автономна област Каталуния, която тегнеше над управлението на доскорошния премиер, консерватора Мариано Рахой, през последните осем месеца, ще е едно от ключовите предизвикателства и пред новия кабинет на социалиста Санчес, отбелязва АП.

Като нов министър на публичната администрация каталунската парламентаристка и юридически експерт по испанската конституция Меричел Батет ще се занимава с въпроса за каталунската автономия. Огласеното назначение на каталунеца Жозеп Борел, бивш председател на Европейския парламент и поддръжник на целостта на Испания, за министър на външните работи обезпокои някои сепаратисти. Санчес обеща да започне преговори с новото каталунско регионално правителство, но подчерта, че всяко решение трябва да е в унисон с испанската конституция, според която страната е неделима, а националният суверенитет се олицетворява от парламента в Мадрид.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2010 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.06.06 | 23:18

1
До тук беше испания..

Добави коментар

Водещи новини