Протести в над 200 градове и села в Чехия

  • 05 юни 2018 21:42

  • 16277
  • 2
Протести в над 200 градове и села в Чехия
© gettyimages (архив)

Хиляди чехи излязоха на митинг в Прага, за да протестират срещу служебния премиер Андрей Бабиш и срещу предоставената му възможност да опита да състави правителство, въпреки че е разследван за измама, предаде АП.

Те протестираха и срещу първото участие във властта на Комунистическата партия след падането на комунизма през 1989 г., съобщи БТА, позовавайки се на АФП. "Земан и Бабиш, тази страна не е ваша!" "Стоп на престъпната комунистическа идеология!" и "Никога вече комунизъм!", гласяха лозунги на протестиращите. Някои носеха снимки на жертвите на бившия тоталитарен режим, смятан за виновен за смъртта на най-малко 4500 души.

Днешният митинг се състоя на Вацлавския площад в чешката столица, ден преди президентът Милош Земан да назначи Бабиш за втори път за премиер. През октомври центристкото движение на Бабиш "Действие на недоволните граждани" спечели парламентарните избори, но през януари неговото правителство на малцинството не получи вот на доверие и трябваше да подаде оставка. Бабиш остана да управлява, но вече като служебен премиер. Той се готви да състави правителство заедно с Чешката социалдемократическа партия, което ще бъде подкрепяно в парламента и от Комунистическата партия. Протестиращите заклеймиха намерението на Бабиш да състави правителство и призоваха той да се оттегли. Положението му се усложнява и от твърденията, че по времето на комунизма е сътрудничил на бившата тайна полиция, отбелязва АП. Протести имаше и в около 200 чешки градове и села, посочва АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
16277 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.06.05 | 22:37

1
Само не ми е ясно , защо размахват червени картони ?
Noname

2018.06.05 | 23:01

2
Дават им червен картон.

Добави коментар

Водещи новини