Чешкият премиер не успява да състави правителство на малцинството

  • 06 април 2018 17:25

  • 1694
  • 1
Чешкият премиер не успява да състави правителство на малцинството
© gettyimages (архив)

Шансовете на чешкия премиер Андрей Бабиш да състави правителство на мнозинството се очаква да намалеят силно днес, тъй като Чешката социалдемократическа партия най-вероятно официално ще прекрати преговорите за управляваща коалиция. Това повишава риска от предсрочни избори, предаде Ройтерс.

Снощи преговорите между партията на Бабиш "Действие на недоволните граждани" (АНО), която на изборите през октомври спечели три пъти повече гласове от следващата политическа сила, се провалиха поради спор за министерства. За днес следобед беше насрочено заседание на ръководството на социалдемократите. Председателят на партията Ян Хамачек каза, че ще препоръча преговорите с АНО да бъдат прекратени.

Това ще остави Бабиш засега без нито един реален партньор в управлението, отбелязва Ройтерс. Повечето партии отказват да влизат в коалиция с милиардера, защото срещу него има обвинения, че е придобил по незаконен начин 2 милиона евро от фондовете на ЕС. Бабиш отрича да е вършил нещо нередно и отказа да подаде оставка като премиер, както поискаха повечето партии, припомня агенцията. Той неведнъж е казвал, че предпочитаният от него вариант е еднопартийно управление.

Бабиш обяви, че ще поиска среща с президента Милош Земан, вероятно през новата седмица, на която да се обсъди въпросът за по-нататъшния ход на формирането на управление. Възможно е той да се опре на комунистите и крайнодясната евроскептична партия "Свобода и пряка демокрация" за осигуряване на подкрепа без участие в управлението, но някои представители на АНО са против, особено заради втората партия. Антиислямската "Свобода и пряка демокрация" е неприемлива и за всички останали партии, посочва Ройтерс.

През януари първият опит на Бабиш да състави правителство на малцинството беше неуспешен, защото не получи вот на доверие. Така оттогава правителството му управлява само в качеството на служебен кабинет. На изборите през октомври АНО спечели 78 места в 200-местната долна камара. Тогава парламентарно представителство спечелиха рекордните девет партии.

Провалът на преговорите за правителство повишава вероятността за предсрочни избори, макар че президентът Земан нееднократно е отхвърлял такъв вариант и заяви, че ще даде време на Бабиш да опита отново да състави правителство. За предсрочни избори е необходима подкрепа от три пети от депутатите. Тя обаче може да се окаже трудно да се събере, особно при положение че извънситемната формация АНО продължава да има убедителна преднина в социологическите проучвания. Партията спечели изборите с обещания да се бори с корупцията и да управлява с бизнес подход.

Преизбраният през януари Земан остана съюзник на Бабиш. Двамата обаче имаха различия по някои външнополитически въпроси като решението на правителството да изгони руски дипломати заради случая "Скрипал".

Самият Бабиш допуска предсрочните избори в публикувано днес интервю за чешкия вестник "Право" като възможен вариант, предаде Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

БТА
1694 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.06 | 18:48

1
Социалдемократична..отврат..

Добави коментар

Водещи новини