Екатерина Захариева ще участва в Съвет „Външни работи“

  • 27 май 2018 11:33

  • 1587
  • 1
Екатерина Захариева ще участва в Съвет „Външни работи“
© МВнР

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще вземе участие в Съвет „Външни работи“, който ще се проведе на 28 май в Брюксел.

Съветът ще проведе дискусия по ситуацията в Иран и споразумението за ядрената програма на страната в контекста на последните развития след решението на САЩ да се оттеглят от него. Тези разговори са продължение на обсъжданията на лидерите на ЕС в рамките на неформалната им среща в София на 16 май, на която те постигнаха единодушно съгласие, че ЕС няма да се откаже от споразумението, докато Иран продължава изцяло да се придържа към него.

Министрите ще обменят мнения относно резултатите от Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе на 17 май в София. Те ще обсъдят актуалната обстановка в Северна Корея и в Йемен, както и ситуацията във Венецуела след президентските избори в страната от 20 май.

В рамките на работен обяд първите дипломати на 28-те ще проведат дискусия и относно последните развития на ситуацията в Ивицата Газа.

Министрите ще обсъдят положението в Демократична република Конго след заключенията на Съвета от 11 декември 2017 г. и в контекста на планираните в края на годината избори в страната.

Очаква се Съветът да обсъди и мандата по преговорите за бъдещото споразумение между ЕС и държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ). Настоящото споразумение за партньорство АКТБ-ЕС, т.нар. Споразумението от Котону, изтича през февруари 2020 г.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1587 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.05.27 | 18:23

1
Я НАДУЙ КАТЕ КАВАЛА,ЧЕ ДА ВИКНЕ, БОКО ,ЗАПЕЕ ПЕСНИ БАНДИТСКИ МУТРЕНСКИ,ПЕСНИ ЗА ВЕХТИ СИКАДЖИЙ.

Добави коментар

Водещи новини