12 въпроса за бъдещето на Европа: Комисията стартира онлайн консултация с гражданите

09 май 2018 16:32

12 въпроса за бъдещето на Европа: Комисията стартира онлайн консултация с гражданите
© pixabay.com
853 1

Днес, на Деня на Европа, Европейската комисия стартира обществена онлайн консултация, насочена към всички европейски граждани, като ги приканва да споделят своите виждания за посоката, в която Европейският съюз следва да поеме в бъдеще.

Тази единствена по рода си консултация - част от по-широкия дебат за бъдещето на Европа, чието начало беше поставено с Бялата книга на Комисията на 1 март 2017 г., беше подготвена от форум от 96 граждани от 27-те държави членки, които се събраха, за да решат какви въпроси да поставят пред своите съграждани.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: В навечерието на европейските избори е време да решим какво ще представлява Европейският съюз от 27 държави. При всички положения той трябва да бъде изграден от европейските граждани. С проучването, което стартираме днес, поставяме въпроса пред всички европейци: Какво бъдеще искаме за себе си, за децата си и за своя Съюз? Сега е моментът европейските граждани да изразят мнението си, високо и ясно, по въпросите, които ги засягат, и за това, което искат техните лидери да предприемат по тези въпроси.

На 5-6 май Комисията свика за първи път граждански форум, който да изготви проект за обществена консултация. По покана на Европейския икономически и социален комитет група от 96 европейски граждани се събраха в Брюксел и изготвиха съвместно онлайн проучване от 12 въпроса. Това уникално упражнение по демокрация на участието означава, че гражданите са в центъра на дискусията относно бъдещето на Европа.

Това е част от продължаващия дебат относно бъдещето на ЕС с 27 държави членки, започнал с Бялата книга на Комисията от 1 март 2017 г. Гражданите вече могат да дават своите мнения онлайн, а настоящата консултация ще допълни тази възможност. Освен това онлайн консултацията ще се проведе успоредно с текущите диалози и консултации с гражданите, организирани от Европейската комисия и от държавите членки. От 2012 г. насам са проведени почти 700 интерактивни обществени дискусии в 160 града. Комисията ще увеличи честотата им в периода до изборите за Европейски парламент през май 2019 г., като целта е да бъдат организирани още 500 прояви.

В допълнение към работата на Комисията, диалози с гражданите вече се организират от националните правителства във всички държави членки вследствие на инициатива, подета от Франция и подкрепена от държавните и правителствените ръководители на бъдещия Европейски съюз от 27 държави. Комисията споделя своя опит с държавите членки. Консултацията ще продължи до срещата на върха в Сибиу на 9 май 2019 г. Комисията ще представи пред държавите членки междинен доклад относно процеса, свързан с Бялата книга, на заседанието на Европейския съвет през декември 2018 г. Окончателен доклад ще бъде представен на първата среща на върха на ЕС-27 в Сибиу, Румъния, която ще се проведе на 9 май 2019 г., само няколко седмици преди изборите за Европейски парламент.

Нора Виткова
853 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини