Активисти на "Грийнпийс" протестират срещу плаваща руска АЕЦ

  • 03 май 2018 20:54

  • 9407
  • 4
Активисти на "Грийнпийс" протестират срещу плаваща руска АЕЦ
© Pixabay

Кораб с ядрен реактор, който принадлежи на руската енергийна компания Росатом, бе посрещнат с протести от екоактивисти от "Грийнпийс", плавайки през Балтийско море, предаде ДПА.

"Конвой от руски кораби съвместно с шведската брегова охрана и датския военноморски флот предотвратиха опит на антиядрени екстремисти за опасно приближаване към плаваща ядена централа на Росатом край остров Бьорнхолм", се казва в съобщение на руската компания.

Шведските и датските власти казаха, че нищо опасно не се е случило по време на преминаването на кораба "Академик Ломоносов" през териториалните води на двете страни. Снимка от мястото на събитието показва как съдът на "Грийнпийс" е разгърнал лозунг, на който се чете "Плаваща ядрена централа? Наистина ли?"

"Академик Ломоносов" е теглен на буксир от Санкт Петербург към Мурманск, където ще бъде зареден с ядрено гориво и ще бъде включен в електрическата мрежа на крайните северни райони на Русия.

Според "Грийнпийс" корабът е ненадежден. "На един едва защитен понтон рисковата ядрена технология става още по-опасна", се казва в изявление на ядрения експерт на "Грийнпийс" Хайнц Смитал.

От руската енергийна компания отхвърлят критиката. "На "Академик Ломоносов" са монтирани малки модулни реактори, съоръжени с най-модерни системи за безопасност и сигурност, - заявиха от Росатом. - Централата е построена на основата на изпробвана технология, която вече десетки години функционира безопасно на ядрени ледоразбивачи в Арктика."

Тази енергийна инсталация се очаква да замени остаряващата вече атомна централа "Билибино" в Чукотка - крайния североизточен район на Русия, както и силно замърсяващата стара ТЕЦ на въглища там, и да снабдява района с чиста, безопасна и надеждна енергия за десетки хиляди жители на Чукотка, съобщиха от компанията.

Последвайте канала на

БТА
9407 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.05.05 | 01:43

2
Цървули!!!На Кремълските Чукчи само няколко атома се въртят в кухите им чугунени кратуни!!!Ръждивата баржа няма да искара много преди да направи някоя голяма беля!!!Със сигурност чукчите в най-скоро време ще пилотират светещи,синьо-лилави,крилати елени!!!Ура и Слава!!!

2018.05.05 | 01:43

4
Содомит мръсен, стига се гаври с прасетата, изроде! На цял Крупник кочините обезчести, изчадие прокълнато..!
Крум Усаински-Крупник

2018.05.05 | 01:43

3
Травестит русосифилистичен,надупен!!!Продажен Духач!!!Колкото и да се пънете жалки болшевишки курви,нищо не можете да промените!!!Авторитета ми е непоклатим!!!Аз съм Институция в Нета,а ти и подобните на теб сте Анонимни Червени Педерасти!!!Отпадъци безполезни!!!

2018.05.05 | 01:42

1
ГРИИН ПИЙС СА АНАЛОГИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ У НАС - КАКВОТО МОГАТ ДА ДОКОПАТ И ИЗНУДВАТ НА ПОРАЗИЯ

Добави коментар

Водещи новини