Елизабет II отбелязва 60 години на трона

  • 06 февруари 2012 06:55

  • 724
  • 0
Елизабет II отбелязва 60 години на трона
©

Британската кралица Елизабет II отбелязва 60-годишен юбилей на трона, съобщават световните информационни агенции.

По случай събитието, тя произнесе слово, в което благодари за подкрепата и отново повтори клетвата си да служи на народа си.

Агенциите припомнят, че според утвърдения обичай, истинските чествания на годишнините й на престола са през юни, а през февруари те са по-скромни и Елизабет прекарва деня най-вече в изпълняване на обичайните си задължения.

Тя е вторият британски монарх, достигнал до "диамантен юбилей".

Елизабет застава начело на Великобритания на 25-годишна възраст през 1952 година, след смъртта на баща си - крал Джордж VI.

Новината за смъртта му и провъзгласяването си за кралица тя научава по време на пътуване в Кения, където е придружавана от своя съпруг - Единбургският херцог Филип.

Изключително силната връзка, която имат 85-годишната днес кралица Елизабет и 90-годишният принц Филип им помага да преживеят трудни за британското кралско семейство моменти.

Такива са разводите на няколко от децата им, както и мистериозната смърт на обичаната от милиони хора по света бивша тяхна снаха принцеса Даяна, скандали, за които британците обвиняват кралицата и популярността й рязко спада.

Елизабет, въпреки изключителната си отдаденост и изпълнителност в задълженията си, е критикувана за сдържаността си и прекомерното желание да се следва традицията и до днес.

Сватбата на кралския внук принц Уилям с Катрин Мидълтън през миналата година, обаче, отново привлече симпатиите на британците към кралското семейство, което все повече се опитва да разчупва протокола и да живее съвременно.

В изказването си по повод юбилея на монарха, британският премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. обръща внимание на истинското й място в живота на народа. Той се обявява против представата за монархията просто като орнамент, защото това подценява кралицата.

"През целия живот, и моя, и на много други хора, тя винаги е била там", каза той.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини