Командирите на антитерористичните структури на ЕС задълбочават сътрудничеството помежду си

Стратегическите и практическите аспекти на сътрудничеството между антитерористичните структури в ЕС бяха обсъдени по време на командирската среща на Мрежата АТЛАС, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Подчертано бе ключовото значение на директните контакти между сродните звена за обмен на мнения, споделяне на добри практики и намиране на ефективен отговор на общите предизвикателства. В този смисъл бе направен преглед на дейностите по уеднаквяване на работата в областта на тактическите действия, усъвършенстване на професионалната квалификация, както и по отношение на синхрона при взаимодействие в критични ситуации.

„Повишаване сигурността на европейските граждани е един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. Тази цел може да бъде постигната само със съвместните усилия на всички държави членки, в сътрудничество с ключови партньори извън ЕС“, подчерта заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов при откриване на командирската среща. Той отбеляза, че страната ни членува активно в АТЛАС от 2008 г. и участва в ежегодните учения и други практически програми, организирани от мрежата, както и в специалната обменна програма на Европейския полицейски колеж (CEPOL) за членовете й.

Задълбочаването на сътрудничеството между АТЛАС и Европол бе сред важните акценти по време на разговорите в контекста на стратегията за развитие на мрежата. Участниците се запознаха и с текущия анализ на заплахите, изготвен от правоприлагащата агенция на ЕС.

Като част от дневния ред бяха обсъдени също въпроси, свързани с актуалните дейности, планираните за 2018 г. съвместни учения, както и идеи за бъдещо взаимодействие. Командирите разгледаха специални тактики, техники и похвати за провеждане на високорискови операции с цел анализ на подготвеността на ръководените от тях антитерористични звена.

След терористичните атаки от 11 септември 2001 г. специализираните звена за борба с тероризма на всички правоприлагащи структури на ЕС започват дейности по сътрудничество под егидата на Работната група на полицейските началници. Създаването на Мрежата АТЛАС е формализирано с решение на Съвета от 2008 г. Целта е постигане на синхронизирани и адекватни действия в случай на международни и/или трансгранични терористични атаки. В АТЛАС членуват 38 антитерористични звена от 28-те държави членки на ЕС, Норвегия, Исландия и Швейцария. Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) е член от 2008 г. и ежегодно участва в планираните практически учения, семинари и обменни програми, организирани от мрежата.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет