"Шпигел": Сделката на ЕС с Турция за бежанците може да се провали

04 април 2018 20:23

"Шпигел": Сделката на ЕС с Турция за бежанците може да се провали
© Gettyimages
4282 1

Има документ на ЕК, от който става ясно, че сделката на ЕС с Турция за бежанците може да се провали. Това се твърди в публикация на германското издание "Шпигел".

Не всички членки на общността смятат да платят втората част от паричната помощ за Анкара, въпреки че се договориха за това на срещата с Ердоган във Варна, се казва още в публикацията.

Договорът между Европейския съюз и Турция беше сключен преди две години. Според него при затваряне на границата Анкара ще получи помощ от 6 млрд. евро на два транша, които се плащат по схемата една трета от ЕС, две трети от страните-членки, като всяка членка плаща сума според броя на населението и бюджета си.

Разследване на сп. "Шпигел" и медийните му партньори от Мрежа за европейско разследващо сътрудничество обаче показва, че далеч не е сигурно кой ще плати втората сума от 3 млрд. евро. Журналистите са се добрали до документи и кореспонденции на Брюксел с държавите-членки, в които се спори за това дали въобще да се превежда тази сума. Много страни-членки направо отказали да се включат във втория транш. Като причина посочили неизпълнение на договор от страна на Турция, която се ангажирала с част от парите да построи училища и болници, но засега не го е направила. В общо писмо до Брюксел Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия настояват вторият транш да се плати изцяло от бюджета на ЕС. Юнкер е отхвърлил предложението им. В резултат на това и на липсващата прозрачност при управлението на парите, отпуснати на Турция, някои страни-членки дори заплашили, че ще излязат от договора с Турция.

В същото време от документите става ясно, че Анкара си прави планове дори и за трети транш пари от Европейския съюз.

Мая Йорданова
4282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.12 | 16:15

1
Ердо изнудва гейчетата

Добави коментар

Водещи новини