Орязват заплатите на властта в Полша

  • 05 април 2018 20:06

  • 2232
  • 4
Орязват заплатите на властта в Полша
© Pixabay

След обществено възмущение водачът на полската управляваща партия днес обяви, че заплатите на политиците ще бъдат намалени, а министрите ще трябва да дарят получените наскоро премии за благотворителност, предаде Асошиейтед прес.

Полските министри ще трябва да дарят на католическата благотворителна организация "Каритас" премиите си за 2017 г., а заплатите на парламентаристите вероятно ще бъдат намалени с 20 процента, реши управляващата партия, реагирайки на внезапния срив на рейтинга си в сондажите.

"Министрите и държавните секретари решиха до средата на май да дарят бонусите си на "Каритас" за социални каузи", съобщи шефът на "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински, цитиран от Франс прес, след съвещание на политическия комитет на партията. "Глас народен - глас божи", добави той на латински.

ПиС реши да внесе незабавно в парламента законопроект за намаляване на възнагражденията на депутатите и сенаторите с 20 процента. Партията ще иска също въвеждане на таван на заплатите на кметовете и други регионални и местни висши чиновници, които често получават по-високо възнаграждение от членовете на правителството.

Освен това шефовете на държавни и общински предприятия вече няма да получават каквито и да било допълнителни възнаграждения, които често удвояват заплатата им, каза Качински.

Годишните премии, които си е отпуснало правителството за 2017 г., както стана известно през февруари, са възлизали на 15 000 до 19 000 евро. Тези суми шокираха част от обществеността, тъй като средната работна заплата в Полша е около 1000 евро, а заплащането на много от поляците изобщо не достига това равнище.

Обществената реакция стана още по-остра, след като бившият премиер Беата Шидло каза пред телевизионните камери, че премиите са били напълно законни и съответствали "на тежката работа", вършена от министрите.

Медиите и опозицията веднага припомниха изявленията на Качински и партията му от времето, когато самата тя беше в опозиция. Тогава те критикуваха ожесточено премиите - значително по-скромни, които получаваха министрите в центристкото правителство на Доналд Туск.

Въпросът се разрасна лавинообразно в медиите и в допитване на института "Кантар МБ" за частната телевизия ТВН одобрението за консервативната партия се срина неочаквано и безпрецедентно от идването й на власт през 2015 г. Според допитването намерение да гласуват за ПиС имат сега 28 процента от запитаните, при 40 на сто преди.

Парламентарните избори в Полша ще се състоят през есента, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2232 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.04.07 | 00:21

4
А у нас мутро-седесарите си ги увеличиха за пореден път.
опорна точка

2018.04.07 | 00:21

2
А в Русия кога ще ги орежат !?! Кога!!?
ЛЯЙНЯНА ТОЧКЕ

2018.04.07 | 00:21

3
СТИГА СИ ГЛЕДАЛА РУСИЯ .Живей си във нещастния тролски свят.

2018.04.07 | 00:20

1
Кога на управляващите тази държава политици ще получават минимална заплата, а не премии от милиони..

Добави коментар

Водещи новини