ЕК: Не съществува "военен Шенген", ЕС изпълнява своята отбранителна стратегия

  • 28 март 2018 15:55

  • 1157
  • 0
ЕК: Не съществува "военен Шенген", ЕС изпълнява своята отбранителна стратегия
© Pixabay

Предложението на Европейската комисия за подобряване на европейската инфраструктура е в изпълнение на отбранителната стратегия, няма "военен Шенген". Това заяви днес еврокомисарят по транспорта Виолета Булц при представянето на плановете за подобряване на възможностите за придвижване на военна техника в Европа.

Тя отбеляза, че до 2030 г. ЕС е готов да вложи 500 милиарда евро в завършването на деветте основни транспортни коридора на континента. По нейните думи днешното предложение цели да се изготви списък, съставен от държавите от ЕС, който ще съдържа "дупките" на тяхна територия в цялостната европейска транспортна схема. Засега не е известно колко ще струва запълването на тези празноти. Булц уточни, че проектирането на коридорите е завършило преди четири години.

Пет държави от ЕС не членуват в НАТО, но нуждата да бъдат готови при необходимост е еднаква за всички в Общността, уточни еврокомисарят. Не трябва да бъдем изненадвани при настъпването на определени събития. Светът е непредвидим, ставаме напоследък свидетели на много промени, добави Булц. По нейните думи средствата, които ще бъдат необходими за доусъвършенстването на инфраструктурата, ще бъдат осигурени "от различни бюджетни линии", пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1157 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини