Съдът ще решава дали арестуваният в Германия Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания

  • 26 март 2018 20:18

  • 1163
  • 0
Съдът ще решава дали арестуваният в Германия Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания
© gettyimages (архив)

Германският министър на правосъдието Катарина Барли отказа да коментира ареста в Германия на Карлес Пучдемон, като заяви само, че съдът ще решава дали бившият каталунски лидер да бъде екстрадиран в Испания, предаде Ройтерс

"В съответствие с правилата за европейската заповед за арест и германските закони процесът е в ръцете на съдилищата и властите в провинция Шлезвиг-Холщайн", каза днес Барли. "Трябва да изчакаме тяхното обсъждане и решение, добави тя. Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария окачестви ареста на Пучдемон като "добра новина", защото "никой не може до безкрайност да се подиграва на правосъдието". По думите й това развитие показва, че "Европа е пространство на сигурност и правосъдие", съобщи Асошиейтед прес.

"Демократите и онези, които вярват във върховенството на закона с облекчение виждат, че институциите работят и че в страната Испания всички сме равни пред закона", каза Саенс да Сантамария пред репортери в Мадрид. Тя подчерта, че ще приема решението на правораздавателната система в Германия, защото "това е споразумение, сключено между всички европейци". Днес е предварителното заседание на германския съд по искането на испанското правителство за екстрадирането на Пучдемон в Испания. Магистратите трябва да решат дали каталунецът ще остане в ареста и срещу него да започне дело за екстрадиция, което може да продължи няколко седмици, отбелязаха агенциите.

ТАСС цитира съобщение на испанската ЕФЕ, че агенти на испанското разузнаване са съумели да поставят проследяващо устройство на автомобила на Пучдемон, с който той е пътувал от Финландия за Белгия. Според ЕФЕ каталунецът е пристигнал в Хелзинки на 22 март с полет от Брюксел. На следващия ден Върховният съд на Испания издал международна заповед за арест и Пучдемон решил да се върне в Белгия с автомобил.

Според немското списание "Фокус" движението на колата било следено от испанските спецслужби и когато тя пресякла датско-германската граница германските органи на реда извършили ареста по сигнал от испанска страна, съобщи ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
1163 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини