14 дни арест за нелегални работници в Белгия

  • 03 февруари 2012 12:28

  • 1462
  • 0
14 дни арест за нелегални работници в Белгия
©

Нов закон, влязъл в сила в Белгия от началото на 2012 г., позволява нарушители на местното законодателство, в това число и незаконни работници, да бъдат арестувани за две седмици, пише в. "Либр Белжик".

Изданието уточнява, че досега такива арести не са били регистрирани и това е хипотетична възможност, която произтича от изискването на новия закон разпитите на заподозрени да се извършват в присъствието на адвокат, който говори езика на задържания. Предвидено е новият механизъм да се прилага основно за престъпления, за които се предвижда наказание с лишаване от свобода над една година.
Полицията вече изрази опасения, че работата й ще бъде сериозно затруднена, а според публикувани в местните медии части от циркулярна заповед е разпоредено полицаите да се насочат повече към събирането на веществени доказателства, отколкото към установяването на закононарушения на основата на разпити. В сферата на социалните и данъчните служби, които извършват проверки за незаконни работници, важи същото право, когато се предприема проверка в дадена фирма или например на строителен обект.

Според закона, ако при тези проверки бъде установен нарушител, например работник без платени осигуровки или без право да бъде наеман /без работна виза/, службите имат срок от две седмици да извършат разпита. Това предполага заподозрените в нарушение да бъдат лишени от свобода за този срок, в който службите трябва да осигурят подходящия адвокат. Борбата с измамите със средства от социалните фондове е сред първостепенните приоритети на новото правителство на Белгия, а държавният секретар Джон Кромбе наскоро заяви, че българите и румънците са нелоялни конкуренти на местния трудов пазар. Белгия е една от деветте държави в ЕС, които решиха да запазят до 1 януари 2014 г. забраната за работа на български и румънски граждани.
В статията се посочва, че при проверките на трудовите и данъчните инспектори съществува възможността да се натъкнат на черноработници от България, Румъния или Бразилия, които не говорят френски език. Най-често българи и румънци работят в строителството, индустрията, селското стопанство и здравеопазването. Според статистика, публикувана от вестник "Дерниер йор", днес българите в Белгия са 5343, а румънците - 23 204. Цитирани от "Либр Белжик" експерти предлагат преразглеждане на тежестта на предвидените от закона наказания и декриминализирането на случаите, които обикновено завършват с административна санкция. Това предложение цели да бъде избегнато изискването за присъствие на адвокат на разпитите, ако предвиденото от закона наказание за евентуалното нарушение  леко и не предвижда лишаване от свобода за повече от година.

Последвайте канала на

БТА
1462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини