75 партии ще участват в парламентарните избори в Италия

  • 10 февруари 2018 14:44

  • 933
  • 0
75 партии ще участват в парламентарните избори в Италия
© getty images

На парламентарните избори в Италия на 4-и март, вътрешното министерство допусна 75 партии от близо 100 изявили желание за участие. Проучванията сочат като първа партия движението "Пет звезди”, но като коалиция начело е Силвио Берлускони, предаде БНР.

Ако убеди две трети от колебаещи се избирателни райони в някои от областите, може и да успее да спечели изборите, е мнението на експерти. В дясното политическо пространство на първо място е "Форца Италия” на най-опитния в предизборни кампании политик от над 25 години насам Силвио Берлускони.

Той няма право да бъде премиер, тъй като очаква решение на съда в Страсбург по негова жалба относно закон в Италия забраняващ на лица, осъждани за укриване на данъци да заемат обществени служебни места. Въпреки това, името му е изписано като кандидат-премиер на символа на партията.

Коалиция с него е "Братя на Италия” - израз от химна на Италия. Негов кандидат е Джорджа Мелони, която основа тази партия през 2013 година отцепвайки се от Берлускони, но иначе в негова опора при необходимост. Другият му коалиционен партньор е "Северна лига” с лидер Матео Салвини, който е с амбиции за премиерския пост. Берлускони не е много съгласен и смята да иска за Салвини поста министър на вътрешните работи, като същевременно сондира терена за свой представител като министър-председател. Четвъртата опора на Берлускони е "Ние с Италия” на християндемократите.

В лявото политическо пространство са управляващите демократи с кандидат Матео Ренци. Подкрепа ще имат от отцепилите се от тях преди няколко месеца и основали партии - ” Гражданска популярност” на здравния министър Беатриче Лоренцин, "Заедно-Италия Европа”, съставена от социалисти, Федерацията на зелените и други, както и тази на председателя на Сената Пиетро Грасо - "Свободни и равни”.

На индивидуален успех се надява движението "Пет звезди” с кандидат за премиер 31-годишния Луиджи Ди Майо. За изборите той се представя с нова емблема под надслов "Блогът на звездите”.

Последвайте канала на

Нора Виткова
933 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини