Кабинетът "Меркел 4" - правителствена програма под знака на Европа

  • 07 февруари 2018 16:26

  • 1401
  • 2
Кабинетът "Меркел 4" - правителствена програма под знака на Европа
© Getty Images/Guliver

Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се възнамерява да постави четвъртия си мандат начело на германското правителство под знака на Европа.

Ето какви са основните точки в правителствената програма на нейната консервативна партия и социалдемократите, обобщени от Франс прес.

Преоценка в средата на мандата

За разлика от предишните две правителства, в които канцлерката Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се договори подкрепата на Социалдемократическата партия (СДП), сегашната програма предвижда "преоценка в средата на законодателния мандат", тоест след две години.

Социалдемократите настояха за това, за да си осигурят възможност да напуснат коалицията, в която влизат неохотно, и вероятно, за да предизвикат съмнения за предсрочни избори. СДП изтъргуваха на добра цена участието си в съюза: те получават няколко ключови министерства, включително финансовото.

Европа

Двете партньорски партии искат да превърнат Европа в приоритет след месеци почти пълно мълчание по този въпрос от страна на Берлин.

Илюстрация за това е разделът, озаглавен "нов подем за Европа", с който започва коалиционното споразумение. В него се приема да се увеличи вноската на Германия в бюджета на ЕС. "Искаме да подсилим финансово ЕС, за да може той по-добре да изпълнява задачите си", се казва в текста.

Документът предвижда трайно укрепване и реформиране на еврозоната заедно с Франция, за да стане тя по-устойчива на кризи. Той подкрепя предпазливо една от най-спорните идеи на Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на - създаване на инвестиционен бюджет на еврозоната, за да се помогне за стабилизирането й и да се подкрепят структурните реформи. Берлин иска също да се създаде Европейски валутен фонд. Не се споменава и дума обаче за друга френска идея - създаване на пост финансов министър на еврозоната.

Миграция

Споразумението изглежда благосклонно към консерваторите. Те наложиха фиксиране на горен праг за годишния брой кандидати за убежище, пристигащи в страната - между 180 000 и 220 000. Пристигането на над един милион души от 2015 г. съдейства за възхода на крайната десница и за отслабване на позициите на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се.

Събирането на разделени семейства, преустановено от началото на 2016 г. за стотици хиляди бежанци с временен статут, ще може да се поднови от август, което СДП разглежда като своя победа. В действителност броят е символичен: фиксиран беше месечен таван от 1000 души.

Икономика и социална защита

Най-сетне беше постигнат компромис по две изисквания на СДП, които дълго блокираха преговорите: намаляване на диспропорциите в здравеопазването чрез изравняване на тарифите, по които се заплаща на лекарите от държавните и частните здравноосигурителни каси.

Сегашната разлика доведе до медицинско обслужване "на две скорости" в Германия. Освен това използването на срочни трудови договори ще бъде по-стриктно регламентирано.

След продължителни дискусии страните се разбраха да намалят от 24 на 18 месеца продължителността на срочните трудови договори, налагани от работодателя без аргументи, уточнява Ройтерс.

Колкото до останалото, държавните каси никога не са били толкова пълни - разполагаемите бюджетни средства възлизат на около 45 милиарда евро. Целта обаче продължава да е запазването на балансиран бюджет. И в това отношение СДП, която настояваше за по-голяма социална справедливост, постигна частичен успех.

Във фискален план документът уточнява, че няма да има увеличение на данъците за най-богатите, противно на исканията на СДП. Същевременно социалдемократите, които поемат финансовото министерство, ще следят да няма намаляване на данъците.

Подготвяне на бъдещето

При все по-застаряващото германско население, двете големи партии се договориха да ограничат увеличаването на пенсионните вноски до 2025 г.

По отношение на климата, коалицията потвърди оттеглянето на набелязаната цел до 2020 г. вредните емисии да бъдат намалени с 40 процента в сравнение с равнището от 1990 г., пише още Франс прес, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1401 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.02.13 | 08:28

2
От тая изкукала бабушкера кога ще се отърве Германия ????

2018.02.08 | 06:40

1
няма ли 8 годишна давност на политическа служба в Германия. Тая кара като Тато. доЖивотно

Добави коментар

Водещи новини