Макрон обяви план за законодателство за борба с фалшивите новини

  • 03 януари 2018 20:54

  • 1068
  • 4
Макрон обяви план за законодателство за борба с фалшивите новини
© Getty Images

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на обяви днес проект на закон за борба с фалшивите новини в интернет в предизборните периоди, предадоха световните агенции.

"Ако искаме да защитим либералните демокрации, ние трябва да имаме по-силни закони", каза Макрон на пресконференция.
Той допълни, че проектът на нормативния акт ще касае социалните медиини платформи, по-специално през периодите на избори, и ще внесе дълбоки промени в ролята на френския медиен регулатор.

"Нашите юридически разпоредби ще еволюират, за да защитим демократичния живот от фалшивите новини", заяви Макрон.

След избирането си за президент, Макрон разкритикува руските медии, обвинявайки открито руския телевизионен канал Ар Ти, че е разпространявал дезинформации за него в интернет сайта си и в социалните медии по време на президентската кампания.

По време на пресконференция през май миналата година с руския президент Владимир Путин, Макрон каза, че Ар Ти и руската обществена прес агенция Спутник са разпространявали "опозоряващи контраистини" и "лъжлива пропаганда". И двете медии имат сайтове на френски, а през декември Ар Ти пусна и своя телевизия на френски.

По повод проекта на закона за борба с фалшивите новини в интернет в периоди на избори, Макрон каза, че подробности от него ще бъдат представени в идните седмици. Той уточни, че социалните платформи ще бъдат задължени да са по-прозрачни по отношение на така наречените спонсоризирани съдържания. В случай на разпространение на фалшива новина пък, ще е възможно да се сезира съдия, което ще позволи да се пристъпи към последващи разнородни действия.

Последвайте канала на

БТА
1068 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ще ти пръсна

2018.01.04 | 08:10

4
опорната точка ,гнусен трол.

2018.01.04 | 08:10

3
ХИБРИДИТЕ С ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ СА ПРОТИВ РУСИЯ И ЕВРОПА
опорна точка

2018.01.04 | 08:09

2
Всичкото гибрид - Строй се на баламатума!!! Да се внушава : " Белия свят безсмислено се опасяват от психоатаките на Кремъл...ненужна истерия, агитпроп-а в Кремъл не се занимава с такива долни работи"!! Спускайте мъгла тролчета изроди мои!!!
фалшива новина

2018.01.03 | 22:36

1
йес сър

Добави коментар

Водещи новини