Християн Мицковски бе избран за лидер на ВМРО-ДПМНЕ

  • 23 декември 2017 19:51

  • 2173
  • 0
Християн Мицковски бе избран за лидер на ВМРО-ДПМНЕ
© Getty Images

Християн Мицковски бе избран за председател на ВМРО-ДПМНЕ на днешния извънреден конгрес на опозиционната партия във Валандово, съобщиха македонските медии, цитирани от БТА.

От общо 438 делегати гласуваха 428. 376 гласуваха за Мицковски, а десет бюлетини бяха невалидни.

Християн Мицковски бе единственият кандидат за председателския пост. Досега той бе генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ.

Християн Мицковски е относително нов в партията и обществеността. Той е доктор на техническите науки и професор в Машинния факултет в Скопие, назначен бе за директор на електрическата компания ЕЛЕМ, а от 2015 г. до смяната на властта бе съветник на премиера Никола Груевски по въпросите на енергетиката. Преди близо 5 месеци той бе избран за генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ.

Досегашният лидер Никола Груевски, който заемаше този пост от 2003 година, бе избран за почетен председател.

В началото на партийния форум Груевски говори час и половина и заяви, че напуска партията със забит нож в гърба. "Част от моите сътрудници, при това хора, които получиха много - преди всичко доверие, постове и привилегии, направо не мога да ги позная през последните месеци... Реших това да запазя за себе си, оставих ги да се оплетат тотално и да пропаднат в гроба, който копаеха за други чрез интриги, лицемерие, двуличност и предателство", каза Груевски и благодари на Любчо Георгиевски, че го предложил за лидер преди 15 години.

Той призна, че между тях има приятелство и поддържат близки контакти. Груевски съобщи, че неговата партия е изготвила проектозакон за амнистия за хората участвали в погрома на 27-ми април. Тогава бяха пребити над 100 души. Той призова премиера Зоран Заев за помирение. На днешния форум отказаха да участват знакови фигури от досегашното ръководство на партията. Според тях "конгресът се провежда в условия на натиск върху делегатите". Те призоваха за отлагане на конгреса и избирането на временно колективно ръководство, което да подготви след няколко месеци демократичен конгрес, предадее БГНЕС.

Ще отговоря с упорита работа на твърденията, че съм нечия марионетка, заяви новоизбраният председател на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. Убеден съм, че ще докажа противното, каза той пред делегатите на извънредния конгрес на партията във Валандово.

Осъзнавам в каква атмосфера протича този конгрес, със спекулации и наложени теми, но такова е положението и в политиката. От днес нататък ще се старая политиката да бъде по-различна. Осъзнавам и че всички съмнения в мене донякъде са оправдани, защото не съм взимал големи държавни решения, каза новоизбраният председател.

Той заяви, че не възнамерява да защитава безпринципни неща и такива, които противоречат на ценностите на партията.

"Моят политически противник е Социалдемократическият съюз, а не отделни личности във ВМРО-ДПМНЕ. Ще работя за решаване на проблемите с диалог, няма да отправям публични обвинения, за да не се превърне вътрешният дебат в театър, който да бъде от полза за нашия противник", каза Мицковски.

Той обяви, че ще се постарае да наложи съвсем нов начин на функциониране. "Няма да ви разочаровам, обещавам ви да го направя. Да направим отново нашата партия най-силна в държавата, която гордо ще води Македония към по-добро бъдеще", се зарече той пред делегатите.

Новият председател посочи, че е необходимо силите да се обединят. "Където има обединение, там е победата. Това сме ние, ВМРО-ДПМНЕ е търсеният и необходим шанс за Македония. ВМРО-ДПМНЕ ще победи, ражда се новото утро, което ще донесе нова надежда за гражданите на Македония", каза Мицкоски.

Последвайте канала на

БТА
2173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини