Ангела Меркел: Бъдещето на Европа е политическият съюз

  • 26 януари 2012 09:47

  • 831
  • 0
Ангела Меркел: Бъдещето на Европа е политическият съюз
©

Моята визия за Европа е визия за политически съюз, казва германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се в пространно интервю за шест европейски вестника, публикувано днес във френския "Монд", италианския "Стампа", британския "Гардиън", полския "Газета виборча", испанския "Паис" и германския "Зюддойче цайтунг".

Интервюто започва с лични въпроси, свързани със страстта на Меркел към музиката. В отговор тя признава, че като дете е учила флейта и пиано, но без голям успех, след което съпоставя ЕС с оркестър, изнасящ концерти. Помолена от журналистите да определи какъв е гласът на Германия в този оркестър, Меркел казва: "В оркестъра, който си представям, когато говоря за ЕС, всеки народ е представен във всяка категория гласове". В политиката, също като в оркестровите изпълнения, има хармонични пасажи, но и пасажи на дисхармония. "Според мен е огромен прогрес, че днес можем да сравняваме ЕС с оркестър", казва канцлерката.

След това Меркел преминава към въпроса за кризата и признава, че тя все още не е преодоляна. "Все още не сме преодолели кризата. Първо, изправени сме пред трудности, които продължават да ни безпокоят. Сред тях е крайната задлъжнялост на някои страни. Тази задлъжнялост най-често се свързва с висока безработица и със сериозни структурни пропуски", подчертава Меркел. "И второ, конкретният случай с Гърция, където въпреки всички положени усилия, нито гърците, нито международната общност успяха досега да стабилизират ситуацията. Трябва първо да успокоим всичко това и да си възвърнем доверието на пазарите", посочва Меркел. Според канцлерката положителното в тези усилия е, че страните от ЕС изработиха обща позиция за бюджетната дисциплина и за намаляване на дълговете. "Но това не е достатъчно, на Европа й е нужен по-голям растеж и повече работни места", казва тя. "Бих искала след 20 години Европа да получи и признание заради способността си за иновации и заради стоките си. Залогът е да се наложим в ерата на глобализацията и да си гарантираме дългосрочен просперитет", допълва канцлерката.
Положителен ефект от кризата според Меркел е, че ЕС успя да установи къде се коренят проблемите и да постигне добро равновесие между колективна солидарност и национална отговорност. "Ако извлечем поука от всички грешки и пропуски, Европа след кризата ще бъде много, много по-силна отколкото беше преди това", уверена е тя. Въпреки че говори за равновесие между колективната солидарност и националната отговорност, Меркел посочва, че някои страни трябва да положат повече усилия по втория показател, защото в противен случай първият няма да има резултат.

"Да сме солидарни не означава да забравяме собствените си отговорности. Двете вървят заедно. Абсурдно е да обещаваме още повече пари, ако не се борим срещу корените на кризата", казва Меркел и посочва като конкретен пример Испания. Там 40 процента от младите са без работа, което се дължи на лошото законодателство, нуждаещо се от реформа. Други държави като Германия и източноевропейските страни извършиха болезнени реформи на трудовия пазар, което означава, че европейците трябва да се учат едни от други, добавя тя. "А ние, германците, трябва да внимаваме, ако не искаме един ден да стигнем предела на силите си, защото нашите възможности не са неограничени и защото ако стигнем предела на силите си, това няма да е в интерес на Европа като цяло", предупреждава Меркел.
Тя подчертава, че под натиска на кризата ЕС е постигнал ново ниво на сътрудничество в Европа - нещо като европейска вътрешна политика, в която проблемите се обсъждат и решават без заобикалки. Меркел отбелязва, че единството между 27 страни не винаги е лесно, визирайки отказа на Лондон да подкрепи реформа на европейското законодателство в бюджетната дисциплина. Тя посочва, че за германците най-важно е постигането на равновесие между големите и малките страни и между старите и новите членки. Канцлерката е уверена, че подобно равновесие може да бъде постигнато и с Великобритания. Тя предупреждава, че ЕС не бива да се разделя на еврозона и на останали страни, които не са приели еврото. Ще бъде фундаментална грешка, ако еврозоната се изолира от останалите страни в блока, смята Меркел.
По въпроса за постигане на растеж в икономиката на ЕС Меркел призовава да се види какви суми има в европейските фондове и онези, които не са разпределени, да се използват, за да се стимулира растежът и разкриването на работни места. Канцлерът припомня, че растеж на европейската икономика може да се постигне и с мерки, които не струват почти нищо, като например по-гъвкаво трудово право.

За бъдещето на Европа Меркел се връща към метафората за музиката и оркестъра и посочва, че оркестърът на ЕС трябва да изнася сега концерт, който да се хареса на пазарите. "Бих казала, че сега Европа не трябва да говори за красотата на музиката сама по себе си, нито за културната значимост на оркестъра. Ние трябва по-скоро да свирим концерта на световните пазари, които искат да чуят от нас нещо прилично", казва канцлерът. Накрая тя изтъква, че визията й за бъдещето на ЕС е визия за един политически съюз. "Стъпка по стъпка трябва да се сближим във всички политически области", казва Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се. Според нея на ниво европейски институции и структури това се изразява в прехвърляне на повече правомощия на Европейската комисия, която ще заработи като европейски правителство, компетентно по европейските въпроси. Меркел е уверена, че и Европейският парламент трябва да стане по-силен, а Съветът, обединяващ лидерите на страните в ЕС, трябва да формира нещо като втора камара на ЕП. Европейският съд трябва да бъде върховен съд в тази конфигурация на бъдещия Европейски политически съюз, казва Меркел, но това ще стане след време и след многобройни етапи.

Последвайте канала на

БТА
831 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини