Белгия гони европейци без постоянни доходи

  • 25 януари 2012 10:22

  • 879
  • 0
Белгия гони европейци без постоянни доходи
©

Законодателство, прието в Белгия в последните дни на правителството на бившия премиер Ив Льотерм, предвижда граждани на Европейския съюз да бъдат експулсирани от белгийска територия, ако нямат доказателства за постоянни доходи и работа, предаде медийната група Ер Те Ел. 

Медията като дава конкретен пример от живота. Кристин /47 г./ е с френско гражданство, но от 30 години живее край Намюр, където е работила в областта на търговията на едро. Тя сключва брак с белгиец, ражда две деца, след това се развежда. В момента французойката живее на семейни начала с друг белгиец, но и двамата са останали без работа и ползват социални помощи. Неотдавна Кристин отива в общината, за да смени личната си карта, чийто срок отдавна е изтекъл. Тогава научава в каква ситуация се намира - социалните помощи не се признават за семеен доход и ако до месец не намери работа, тя ще бъде заплашена от експулсиране във Франция, като преди това може да бъде принудително настанена в център за бежанци /затворена зона с полицейска охрана/. Дори ако сключи брак с настоящия си приятел, тя няма да получи облекчен статут. Остава една последна възможност - да придобие белгийско гражданство. Това е позволено по закон, ако е живяла в Белгия поне три години. Доказването на продължителността на престоя обикновено се прави с помощта на документи и на свидетели.

Според местните власти случаите на експулсиране на европейци от Белгия по подобни причини са рядкост, но са и възможност, предвидена от закона. Преди да се пристъпи към намесата на полицията, изпадналите в сходна ситуация получават покана да представят доказателства за доход в срок от един месец, а ако не са в състояние да го направят, след още един месец те трябва да напуснат доброволно страната. Само в случай, че някой няма доходи и работа, и не се съобрази с получените административни покани, е заплашен от въдворяването в закрит център и съпровождането с полицейски ескорт до границата на своята държава, се уточнява в публикацията.

Последвайте канала на

БТА
879 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини