Елио Ди Рупо е "Белгиец на годината"

  • 19 януари 2012 10:43

  • 766
  • 0
Елио Ди Рупо е "Белгиец на годината"
© gettyimages

Премиерът на Белгия Елио Ди РупоЕлио Ди Рупо Eлио Ди Рупо – белгийски политик и премиер на страната от 5 декември 2011 г. Елио Ди Рупо е е определен за носител на титлата "Белгиец на годината" за 2011 г., съобщиха местните медии.

Той печели това отличие в традиционната анкета на медийната група Ер Те Ел, вестниците "Либр Белжик", "Дерниер йор" и "Пари мач". За 2010 г. това отличие получи кралят Албер Втори. Ди Рупо предприе вчера първите си посещения в чужбина - в Холандия и в Люксембург, както повелява местната политическа традиция. След срещата си с холандския премиер Марк Рюте в Хага Ди Рупо е заявил, че общото становище набляга на необходимостта в ЕС да бъдат предприети мерки не само за бюджетна дисциплина, но и за създаването на нови работни места.
След срещата Рюте е коментирал, че фламандският език /южно наречие на холандския/ на Ди Рупо е добър и разговорът им е преминал изцяло на него. След като Ди Рупо пое премиерския пост, той бе критикуван от фламандската опозиция, че не владее езика на по-голямата част от белгийските граждани.
Рюте е заявил, че Европа има потенциала да развива икономиката си повече в областта на информационните технологии и телекомуникациите. След срещата в Хага Ди Рупо се е отправил за разговор в Люксембург с премиера Жан-Клод Юнкер, председател на
еврозоната. Медиите отбелязват, че освен традиционни, тези срещи целят да подготвят позициите на държавите от Бенелюкс за предстоящия на 30 януари в Брюксел първи за годината извънреден Европейски съвет, на който се очаква да приключат преговорите по съдържанието на фискалния пакт.

Последвайте канала на

БТА
766 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини