Искат оставката на румънският премиер

  • 19 януари 2012 07:37

  • 533
  • 0
Искат оставката на румънският премиер
© Интернет

Румънският премиер Емил Бок изрази готовност за преговори с демонстрантите, които вече цяла седмица протестират по улиците на Букурещ и други румънски градове срещу мерките за строги икономии, наложени по настояване на ЕС и МВФ.

Към техните искания за оставка на президента Траян Бъсеску вече се прибавя и оставка на правителството, и провеждането на предсрочни избори.

На среща с премиера вчера Крин Антонеску - един от лидерите на лявата коалиция, която води убедително в анкетите, е настоял за предсрочни избори още през март.

Бок не бил против предсрочни избори - редовните са през октомври, но добавил, че технологично е невъзможно да се проведат по-рано от август.

“Демонстрантите трябва да се откажат от насилието и да влязат в диалог. Дори ако тези хора не са прави, необходимо е да бъдат изслушани. Трябва да призная, че държавните органи не бяха на висота в тази ситуация”, заяви Бок, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Поводът, който изкара хората на улиците, бяха предложените от президента Бъсеску промени в тотално овехтялата и финансово обезкръвена здравна система в страната. Срещу тези промени, предвиждащи създаването на значителен частен сектор в здравеопазването, се обяви зам. здравният министър Раед Арафат, който е от палестински произход. Той е уважаван в обществото експерт, създал смятаната за най-ефикасна в Източна Европа система за бърза помощ.

Бъсеску влезе в открита полемика с него, като в пряко тв предаване го обвини, че е левичар.Той обаче очевидно подцени настроенията в обществото, на което години наред се предлагат десни рецепти за оздравяване на икономиката и повишаване на благосъстоянието, което така и не се случи.

Така протестите в защита на д-р Арафат бързо прераснаха в улични сблъсъци с лозунги срещу икономическите реформи и цялата политическа система. Сред румънците масово се шири усещането, че политиците, които ги управляват, са некадърни и корумпирани.

Няколко дни официалната позиция на властите бе, че ставащото по улиците не е политически въпрос, а проблем за реда и законността. Те стоварваха вината за безредиците върху "футболни хулигани" и върху елементи, израснали в "среда на мръсотия и насилие в бордеите". Депутатът Юлиян Урбан нарече противниците на законопроекта за здравната реформа "червеи, които заслужават съдбата си".

Подобно високомерие обаче рефлектира като бумеранг. Във вторник Бок върна д-р Арафат на поста му и каза, че той е в екипа за реформа на здравната система, като злополучният законопроект бе оттеглен.

"Игнорирайки социално-икономическите корени на протестите - писа британският в. "Гардиън", управляващите в Букурещ възприеха линия на поведение, сходна с тази на властите в други европейски страни в същото положение. Тя силно напомня поведението на Никола Саркози като вътрешен министър при вълненията във френските предградия през 2005 г. или на Дейвид Камерън при младежките бунтове в Лондон." (24часа)

Последвайте канала на

533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини