Рекорден ръст на престъпления срещу държавата отчете Белгия

  • 14 септември 2017 10:59

  • 840
  • 0
Рекорден ръст на престъпления срещу държавата отчете Белгия
© gettyimages (архив)

Белгия отчита за миналата година 487 престъпления срещу държавата, докато през 2000 г. броят на подобните случаи е бил едва 21, съобщават местни медии.

Данните са цитирани от министъра на правосъдието Кун Хенс. Отбелязва се, че никога досега в страната не са били установявани толкова много престъпления с политическа насоченост. По думите на министъра към посочения брой се числят действията на религиозни фанатици, на анархисти или на представители на крайната левица.

Медиите отчитат, че до неотдавна са били рядкост случаите на подготовка на атентат срещу кралското семейство или правителството, действия за чужда армия, призивите за въоръжена съпротива срещу държавността. През 2013 г. броят на тези случаи достига 115, а три години по-късно нараства четири пъти.

Министерството на правосъдието пояснява, че повечето от заплахите са насочени срещу Брюксел и повечето са свързани с ислямистките екстремисти. Отбелязва се, че анархистите на крайната левица също действат, главно с отправянето на заплахи, нанасяне на материални щети и смущаване на обществения ред.

Основните цели на радикалните елементи са международни дружества и институции, както и белгийските служби за сигурност. По думите на Генс влияние оказват и геополитическите кризи в Сирия и Турция. В резултат в Белгия е било отчетено напрежение между турски националисти в имигрантските среди и войнстващи кюрди.

Последвайте канала на

БТА
840 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини