Правителството и опозицията в Румъния не се разбраха, протестите продължават

  • 18 януари 2012 20:53

  • 576
  • 0
Правителството и опозицията в Румъния не се разбраха, протестите продължават
©

Не беше постигнато споразумение между управляващи и опозиция в Румъния. В страната продължават протестите след предложената от президента Траян Бъсеску здравна реформа.

Близо 1000 души се събраха и тази вечер в центъра на Букурещ с различни социални искания, докато политическите лидери на двете опозиционни партии преговаряха с премиера Емил Бок. От тази среща стана ясно, че министър-председателят предлага извънредно заседание на парламента идната седмица по повод общественото недоволство, съвет за икономически диалог с останалите партии и месечно отчитане пред депутатите за намеренията за реформи. Опозицията обаче отново настоя за оставката на Емил Бок и на президента Траян Бъсеску, както и за предсрочни парламентарни избори през март, вместо редовните през ноември.

Една от двете основни опозиционни сили - Национал-либералната партия подготвя за утре мащабно шествие от Триумфалната арка до университетския площад в Букурещ. Румънски анализатори прогнозират възможна смяна на кабинета по решение на президента Бъсеску, ако протестите продължат, но не и предсрочни избори, тъй като управляващата партия има стабилно мнозинство в парламента.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
576 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини