Терористите от Барселона готвели много по-мащабни атаки

  • 22 август 2017 19:47

  • 3494
  • 0
Терористите от Барселона готвели много по-мащабни атаки
© Getty Images/Guliver

Един от четиримата живи заподозрени за атентатите в Каталуния - Мохамед Хули Шемлал, призна пред съдия, че клетката е планирала атентати с по-голям мащаб, предаде Франс прес, като се позовава на източник от съда.

Той е потвърдил пред съдия изявленията си от ареста. Според тях клетката е подготвяла атентат с още по-голям мащаб от двете нападения в Барселона и Камбрилс, при които загинаха 15 и бяха ранени над 120 човека.

21-годишният терорист е бил задържан в къща в град Алканар, съобщи ТАСС, като се позовава на в. "Мундо".

През нощта на 16 срещу 17 август в сградата отекна взрив, при който Шемлал бе ранен. Според него експлозията станала, докато клетката приготвяла бомби за планирания голям атентат в Барселона.

Нападенията в каталунската столица и град Камбрилс са били извършени заради провала на първоначалния план, който терористите подготвяли няколко месеца.

Прокурорът иска Шемлал да бъде задържан без право на освобождаване под гаранция. Решението на съда ще бъде обявено, след като и останалите трима заподозрени дадат показания.

Следователите смятат Шемлал за ключов свидетел, защото е единственият, за когото е сигурно, че е пребивавал в къщата в Алканар и може да разкаже какво са правели там терористите, отбелязва АФП. До вчера каталунската полиция не разкриваше самоличността му.

Под отломките на къщата в Алканар полицията откри 120 газови бутилки и следи от вещества, използвани за производството на триацетонов трипероксид - взривно вещество, предпочитано от групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за атентатите, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3494 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини