Белгийски гражданин бе обвинен за нападенията в Париж

  • 02 юни 2017 21:00

  • 1320
  • 0
Белгийски гражданин бе обвинен за нападенията в Париж
© Gettyimages

Белгийски гражданин на име Ясин Атар, задържан след атентатите в Брюксел от 22 март миналата година, бе обвинен и във връзка с нападенията в Париж от 13 ноември 2015 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

30-годишният мъж е брат на все още издирвания Осама Атар, за когото се смята, че е координирал от Сирия терористичните актове в столиците на Франция и Белгия, при които бяха убити съответно 130 и 22 души.

Ясин Атар се яви днес в първоинстанционен съд в Брюксел, за да чуе, че са му повдигнати обвинения в съучастие в убийства, извършени по терористични подбуди, и в изиграване на водеща роля в дейностите на терористична група. Съдът постанови мъжът да остане в предварителния арест един месец. Ясин Атар бе арестуван пет дни след атентатите в Брюксел заедно с още двама души. Жилищата на негови роднини, сред които сестра му Асма и майка му Малика, бяха претърсени на няколко пъти. Двете жени дори бяха задържани за кратко.

Според белгийски медии Ясин Атар е притежавал ключ от скривалището в брюкселския квартал Скаарбек, в което били направени поясите с експлозиви на терористите от Париж. Според запознат източник следи от експлозиви, останали от този производствен процес, са били открити и върху Ясин Атар. На същото място в Скаарбек се укриваше Салах Абдеслам, единственият оцелял от преките извършители на атентатите в Париж.

Ясин и Осама Атар са братовчеди на братята Ибрахим и Халед Бакрауи, които извършиха атентатите в Брюксел на 22 март 2016 г. В края на април девет души, четирима от които свързани със задържани във връзка с атентатите в белгийската столица, бяха арестувани при голяма антиджихадистка операция в Барселона. Според белгийски издания трима от тях са приближени на Ясин Атар.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1320 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини