Ева Майдел: Всеки 1 млрд. евро износ поддържа 14 000 работни места в Европа

  • 17 май 2017 11:03

  • 2202
  • 0
Ева Майдел: Всеки 1 млрд. евро износ поддържа 14 000 работни места в Европа
© Getty Images (Архив)

За да се възползват максимално от глобалната икономика, гражданите на Европа трябва да получат уменията, позволяващи им да бъдат конкурентноспособни. Това са дигитални умения с висок профил и могат да дойдат със специализирани образователни програми. Това коментира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в дебат за това как Европа да бъде лидер в един глобален свят. Дебатът се проведе във вторник 16 май 2017г., по време на редовната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Отвореността на Европа към световната търговия днес носи огромни ползи за гражданите й. Изследване на Европейската комисия сочи, че всеки 1 млрд. евро износ поддържа 14 000 работни места в Европа. „Дали Европа ще остане глобален лидер обаче зависи от това, дали ЕС ще успее да се възползва от дигиталната вълна и технологичните иновации“, коментира Ева Майдел след дебата.

Тя очерта и основната формула това да се случи: „Освен нужните умения за работниците в ЕС, трябва да осигурим и нужната регулаторна рамка. Законодателството не Европейско ниво трябва да развърже обмена на данни и да направят Европа инкубатор за иновации. Завършването на Единния дигитален пазар е стъпката, която трябва да направим сега.“

В дебата заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен представи заключенията от документ за размисъл по темата изготвен от Европейската комисия. Документът обхваща множество теми - от по-добро разпределени на ползите от глобалната търговия, до намаляване на натискът върху работните места в Европа и подкрепата за растеж в развиващите се държави. Това становище на Комисията е част и от започналия през месец март дебат за бъдещето на ЕС, очертаващ примерните сценарии за развитието на общността.

 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2202 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини