Предаването на президентската власт във Франция ще се извърши на 14 май

  • 08 май 2017 14:20

  • 2286
  • 0
Предаването на президентската власт във Франция ще се извърши на 14 май
© Gettyimages

Предаването на президентските правомощия на новоизбрания държавен глава Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на ще се състои в Елисейския дворец в неделя. Това обяви действащият президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12. Заедно с Макрон той участва в церемониите при Триумфалната арка по повод годишнината от капитулацията на нацистка Германия на 8 май 1945 г., предаде Франс прес.

Оланд заяви, че с голямо вълнение очаква да предаде водачеството на Макрон - негов бивш министър на икономиката, който го е следвал в политическия си път, а после е поел в своя посока, но без да го предаде. Един до друг Оланд и Макрон изслушаха френския национален химн, изпълнен от военен хор. По време на изпълнението, обзет от емоция, новият президент на моменти затваряше очи.

Оланд откри церемониите по случай 72-та годишнина от капитулацията на нацистка Германия, с която бе сложен край на Втората световна война, поднасяйки букет цветя пред паметника на генерал Шарл де Гол, герой на съпротивата срещу нацисткия окупатор. След това действащият президент се върна при приемника си на трибуната и го поздрави със сърдечна прегръдка, предава БТА.

По-рано Макрон се срещна с няколко видни политически фигури, сред които бившия президент от десницата Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в (2007-2012 г.). Саркози го приветства с "браво" при продължителното им ръкостискане. Най-младият президент в историята на Франция спечели втория тур на изборите с 66,1 процента от гласовете срещу крайнодясната си съперничка Марин льо Пен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини