Гърция може да излезе от еврозоната (обновена)

  • 03 януари 2012 13:48

  • 2009
  • 0
Гърция може да излезе от еврозоната (обновена)
©

Гърция може да се окаже извън еврозоната, ако не бъде подписано кредитното споразумение с Европейския съюз, заяви официалният представител на правителството на Лукас ПападимосЛукас Пападимос Лукас Пападимос – гръцки икономист и политик. Премиер на Гърция от 10 ноември 2011 г. до 16 май 2012 Пантелис Капсис, предаде РИА Новости.

"Кредитното съглашение трябва да бъде подписано, в противен случай страната ще остане извън пазарите и еврозоната", каза Капсис по местна телевизия. Според него следващите няколко месеца са особено критично за членството на Гърция в клуба на 17-те държави, които използват общата европейска валута.

Атина води преговори за новия заем от 130 млрд евро от ЕС. Споразумението предвижда опрощаване на част от гръцкия дълг, рекапитализация на местните банки и финансиране на бюджетния дефицит. Гърция, от своя страна, трябва да предприеме жестоки бюджетни съкращения.

Реториката за гръцкото излизане от еврозоната отслабна през ноември, когато Брюксел заплаши с това балканската страна и принуди тогавашния премиер Георгиос ПапандреуГеоргиос Папандреу Георгиос Папандреу – гръцки политик. Премиер на Гърция от 2009 г. до 2011 г. Георгиос да се оттегли. Предупрежденията за подобно развитие се подновиха с началото на 2012 г., когато показателите за бюджетния дефицит на южната ни съседка се оказаха по-лоши от очакваните и се появиха опасения от необходимостта за още по-драконовски мерки в бюджета.

Гърция на пет пъти преразглеждаше планирания бюджетен дефицит, като данните постоянно се увеличаваха. Последната обявена цифра бе 9% от брутния вътрешен продукт. Въпреки това според медиите процентът за тази година ще надмине 10.

По-късно от Европейската комисия съобищиха, че вторият пакет от кредитната помощ за Гърция ще бъде готов до края на януари.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2009 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини