Замърсеният въздух не е причина за съкращаване на човешкия живот

  • 17 февруари 2017 20:18

  • 2372
  • 2
Замърсеният въздух не е причина за съкращаване на човешкия живот
© Getty Images

Замърсеният въздух не съкращава живота на хората, заяви днес полският министър на енергетиката Кшищоф Тхужевски на конференция по въпросите на транспорта, предаде Ройтерс.

"Да не се поддаваме на демагогия, замърсяването на въздуха е понякога по-високо вследствие на климата, но то определено не е основание за това някои да живеят по-кратко", каза той. През януари полският здравен министър Константи Радживил каза, че оплакванията срещу смога са неубедителни в страна, където мнозина пушат тютюневи изделия.

По данни на Световната здравна организация годишно над седем милиона човека умират преждевременно заради замърсен въздух. От тях три милиона - заради вдишан въздух на открити пространства.

В Полша се обявява тревога за смог, когато концентрацията на прахови частици е средно над 300 микрограма на кубически метър въздух за деня. Във Франция тревога се вдига при 80 микрограма на кубик, отбеляза Ройтерс.

Природозащитници твърдят, че в Полша се диша най-замърсеният въздух в Европа заради интензивното изгаряне на въглища и отпадъци в домакинствата. Според активисти мръсният въздух е причината за преждевременната смърт на над 40 хиляди души в Полша всяка година. Тази зима над градове като Варшава, Катовице и Краков имаше смог, което ги поставяше в "топ 10" на населените места с най-замърсен въздух в света, даже преди Делхи и Пекин.

Правителството, което е привърженик на добива и потреблението на въглища, реагира бавно на проблема. Затова градовете се опитват да го решават по свой начин, като затварят училища, предлагат безплатен обществен транспорт или призовават хората да стоят на закрито, съобщи Ройтерс.

Все пак правителството във Варшава обяви през януари планове за контрол върху качеството на използваното твърдо гориво и за създаване на стандарти за използването му в домакинствата. Днес енергийният министър обеща до 2025 г. в страната да се движат един милион електромобила, а половината от градските автобуси да са задвижвани с електроенергия. Той обеща и по-евтина електроенергия за зареждането им в нощна тарифа от 23 до 5 ч. която да е с 30 на сто по-ниска от дневната.

БТА
2372 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.02.20 | 02:49

2
Ами, лапай ауспуха тогава и си трай!

2017.02.20 | 02:49

1
САМО ЗА ОТНЕМАНЕ НА ЖИВОТА

Добави коментар

Водещи новини