Румънският кабинет оцеля след вота на недоверие

  • 08 февруари 2017 15:26

  • 2614
  • 1
Румънският кабинет оцеля след вота на недоверие
© Getty Images/Guliver

Румънското правителство оцеля при вота на недоверие, внесен от опозицията. Причината бе спорното постановление, което накара стотици хиляди румънци да излязат на масови протести в столицата Букурещ и други градове през последните седмици, съобщава БТВ.

Според текст в него някои от корупционните престъпления няма да се преследват от закона. По този начин част от разследваните политици биха избегнали наказателна отговорност.

За да успее вотът на недоверие, той се нуждаеше от подкрепата на 233 народни представители. Трите опозиционни партии, които подкрепяха вота на недоверие, разполагат с общо 168 гласа.

Румънският Конституционен съд пък отхвърли днес сезирането от страна на Висшия съвет на магистратурата и на президента Клаус Йоханис във връзка с извънредното постановление. Той постанови, че няма юридически конфликт между властите във връзка с приемането на постановлението, предвиждащо промени в Наказателния кодекс.

В четвъртък магистратите ще се произнесат и по сезиране, внесено от омбудсмана по отношение на съдържанието на спорното извънредно постановление.

Мая Йорданова
2614 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.02.08 | 17:47

1
ще ги изгонят крадливите социалисти

Добави коментар

Водещи новини