ЕП одобри премахване на визите за грузински граждани

  • 02 февруари 2017 18:08

  • 1444
  • 0
ЕП одобри премахване на визите за грузински граждани
©

Европейският парламент реши днес, че гражданите на Грузия ще могат да влизат без виза в Шенгенското пространство за кратък престой, съобщи представителството на ЕП в София, цитирани от БТА.

Законодателството все още се нуждае от официалното одобрение на Съвета и ще влезе в сила веднага след като започне да се прилага механизмът за суспендиране. Той позволява на държавите членки на ЕС временно да отменят безвизовото пътуване в случай на приток на мигранти или заплаха за обществената сигурност.

Преди гласуването докладчикът на ЕП по предложението Мария Габриел (ЕНП, България) отдаде заслуженото на "широките и комплексни реформи", проведени от Грузия, за да постигне отменянето на визите и благодари на властите и гражданите на страната за тяхното постоянство и търпение.

Тя също така ги поздрави за силата на техните демократични убеждения и отбеляза, че отменянето на визите приближава страната до ЕС.

Според новите правила, одобрени в пленарна зала с 553 гласа "за", 66 "против" и 27 "въздържал се", грузински граждани, които притежават биометрични паспорти, ще могат да влизат в ЕС, без да се нуждаят от виза, за 90 дни в рамките на 180-дневен период с цел бизнес, туризъм или по семейни причини, но не и за работа.

В текста се отбелязва, че Тбилиси е изпълнила всички критерии от своя план за либерализиране на визовия режим, като се подчертава, че "непрекъснатото изпълнение от страна на Грузия на такива критерии, особено по отношение на борбата с организираната престъпност, ще бъде надлежно наблюдавано от Комисията".

Премахването на визовия режим е в сила за Шенгенското пространство, което включва 22 държави членки на ЕС (всички с изключение на Ирландия, Великобритания, Хърватия, Кипър, Румъния и България), плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1444 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини