Кунева: Отказът на Кристалина Георгиева от поста й ме изненада

  • 01 януари 2017 16:53

  • 39985
  • 12
Кунева: Отказът на Кристалина Георгиева от поста й ме изненада
© Булфото

За мен дойде като изненада решението на г-жа Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование. Това каза в интервю пред "Фокус" Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 - министър по европейските въпроси в две поредни правителства – на Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица и на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на в периода 2002 – 2006 г. и европейски комисар по защитата на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозо в периода 2007 – 2010 г., по повод навършването на 10 години от членството на България в Европейския съюз (ЕС).

„Публичната работа, свързана с висока позиция оставя много малък терен за чисто лично решение. Вероятно е обсъждано с премиера Борисов. Но въпросът никога не е разглеждан в МС, така че аз нямам факти и доводи, които да коментирам“, коментира Кунева и уточни, че ресорът се определя от председателя на Европейската комисия. „После има и сериозно изслушване в Европейския парламент“, добави тя.

Според нея мястото на страната ни е на политически пълноправен член при гласуване и при взимане на решения. „Има решения, в които не участваме - не сме член нито на еврозоната, нито на пространството на сигурност - Шенген. Поне го имаме записано в договора за присъединяване. Поне имаме хоризонт. Но това е формалният отговор. Другият, по-истинският е свързан с репутацията. И честният отговор тук е - трябва да положим много повече усилия. Колкото и да не е празнична темата, нека я повдигна пред вас с конкретен пример. Законът за антикорупция по високите етажи. Очевиден проблем, признат проблем, анализиран проблем. Намерено решение през закона. Потвърдено като правилно след месеци обсъждане“, допълни Кунева.

Тя припомни, че това е провален закон веднъж на първо гласуване, без никой да предложи нещо по-добро. „Не се отказах. Общественото мнение беше на моя страна. Затова продължих. Предложих още веднъж и този път мина със забележителните 130 гласа в зала на първо четене. И после започна тактиката на отлагането. Били сме пред избори, после пък след избори, като не искаш да стане, намират се причини. Просто лобито на тези, които не искат да бъде проверявано имуществото им и дали нямат конфликт на интереси в действията си, е много силно и влизат в лесни коалиции по интереси. Е, как да сме "равноправни" по репутация с останалите страни, които приемат правилата на проверките? Чийто политици не се страхуват?“, запита Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

ЕС е без алтернатива като обединение, каза Кунева по повод навършването на 10 години от членството на България в Европейския съюз (ЕС). „Погледнете кои са големите сили - САЩ, Русия, Китай, Индия. Коя от европейските страни сама може да се мери с тях? Въпросът е как гражданите в отделните държави запазват контрол върху решенията, които се взимат не само от политици, които са избирани от тях. Защото британският министър-председател ще трябва да се съобрази с мнението на австрийския, румънския или немския? Много неща могат да се преглътнат в името на общото благо, но бежанската политика, квотите, сигурността са ясни области, в които много хора, включително и във Великобритания искаха да има ясен национален контрол. Впрочем клаузата за излизане си спомням как беше предложена. Бях член на Конвента - създаденият специално орган за нов европейски договор“, коментира Кунева.

По думите й британският представител, който е изключително убеден европеец, е предложил да има текст, който да дава гаранция, че никой не е държан насила в ЕС. „Сигналът от хората е ясен за политиците: Европа трябва да има контрол на границите си, сигурността е задача номер едно“, добави тя. Според Кунева България е използвала няколко много важни лоста. „Единият от тях е поддържането на добри отношения със съседните ни страни. И нямахме ксенофобска вълна, което е добра атестация за нас. Нямаше особен ентусиазъм за квотите за бежанци, но не го отхвърлихме, просто този механизъм не проработи. За да не се превръща Европа в затворена крепост, трябва да има сигурна среда наоколо. ЕС е най-големият донор на световната хуманитарна сцена, на помощи за развиващи се страни, трябва да поставим своите условия. Поне за съществуването на хуманност“, каза още Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
39985 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
партизанин

2017.01.04 | 11:46

12
............!!!
САМО ПИТАМ

2017.01.04 | 11:41

11
АЛЕН ВЕГА, А за тези от преди 1989? И Куневица/Пръмовица от кои е ? А сменящият памперсите на Живков след 1989г.?

2017.01.04 | 11:37

9
КРИСТАЛИНА НЕ Е КОМУНИСТ

2017.01.04 | 11:37

10
И от кога не е ?
КУНЕВА,,,КУНЕВА, И ЗА КУРВА НЕ СТАВАШ,

2017.01.04 | 11:36

8
КУНЕВА,,,КУНЕВА, И ЗА КУРВА НЕ СТАВАШ, ДОБРЕ ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ТЕ ВИЖДАМЕ

2017.01.04 | 09:23

7
Тая кукумявка пак се показа

2017.01.04 | 09:23

6
тая курва що не е в затвора
ФАВОРИТКА

2017.01.04 | 09:23

5
Любимката на всички ЦК-та! И на Бай Ганю БаНкЯнски!
Веселин Василев

2017.01.04 | 09:23

4
Кунева - а за появите си в медиите какво получаваш.
Castor

2017.01.04 | 09:23

3
Не се е отказала, изритаха я!
Боби

2017.01.04 | 09:23

2
Тази мърша затвори АЕЦ

Добави коментар

Водещи новини