Берлинският терорист е минал през Франция

  • 23 декември 2016 15:10

  • 13843
  • 0
Берлинският терорист е минал през Франция
© Getty Images/Guliver

Заподозреният за атентата в Берлин тунизиец Анис Амри е минал през Франция преди да пристигне на централната гара в Милано около 01.00 ч. сутринта днес, каза началникът на миланската полиция Антонио де Йесу, цитиран от Асошиейтед прес.

Италианските власти вече съобщиха, че 24-годишният Амри е бил застрелян няколко часа по-късно пред друга гара в предградие на Милано, след като открил огън по полицаи, които му правели проверка за самоличност. Подозренията им били предизвикани от това, че тази гара била затворена по това време.

Амри "сигурно е минал през Франция", каза Де Йесу, но отказа да даде подробности за маршрута на тунизиеца, аргументирайки се с продължаващото разследване.

В сряда германските власти издадоха европейска заповед за задържане на Амри, след като бе установено, че той е главният заподозрян в нападението с камион на коледен базар в Берлин, в което бяха убити 12 и ранени 56 души.

Във връзка с новите данни от разследването лидерката на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен заяви, че преминаването на Анис Амри в Милано през Франция е свидетелство за краха на Шенгенското пространство, предаде ТАСС.
"Виновникът за ислямисткия терористичен атентат в Берлин бе убит днес в Милано, в Италия. Както се уточнява, той може да е пристигнал там с влак от Франция. Това бягство през най-малко две или три страни е симптом на тоталния крах в областта на сигурността в Шенгенското пространство", се казва в изявление на Льо Пен.

Случаят с берлинския терорист за пореден път показва, че е необходимо да се върне контролът по вътрешните държавни граници в Европа, смята Льо Пен и обеща, че ако спечели президентските избори във Франция догодина, ще върне "пълния контрол над суверенитета и националните граници и вследствие на това се се сложи край на Шенгенските споразумения".

Последвайте канала на

Десислава Станева
13843 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини