Полицаи претарашиха дома на белгийски журналист заради изтичане на данни

  • 24 ноември 2016 11:18

  • 1014
  • 0
Полицаи претарашиха дома на белгийски журналист заради изтичане на данни
© gettyimages (архив)

Белгийската полиция е претърсила дома на журналист от националната фламандска телевизия Ве Ер Те, съобщиха местни медии.

Компютърът на журналиста е бил претърсен, а мобилният му телефон е бил иззет. Действията са били предприети по разследване за изтичане на информация. Преди седмица телевизията излъчи репортаж, в който бе използван запис на телефонен разговор, свързан с разследването на убийство. Записът е част от материалите по следствието и доказва, че близките на жертвата са се опитвали да се свържат с прокуратурата и съда. За изтичането на записа е задържан мъж, заподозрян в съучастие в убийството.

Телевизията, която в репортажа критикува работата на властите, поиска незабавно телефонът на журналиста да бъде върнат. От медиата настояват, че действията на полицията са ярко посегателство срещу осигурената от закона защита на източниците.

През 2004 г. белгийската полиция претърси офиса и дома на журналист от германското издание "Щерн", след като списанието публикува две години по-рано данни от засекретен доклад на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Журналистът бе задържан за няколко часа, а през 2008 г. Европейският съд по правата на човека осъди Белгия да върне иззетите документи, да го обезщети за морални вреди с 10 000 евро и да плати разноски от 30 000 евро по делото.

Задържането и претърсването в този случай бяха поискани от ОЛАФ, тъй като службата се съмняваше, че журналистът е подкупил служител на институциите на ЕС, за да се добере до доклада. В доклада се съдържаха данни от разследване на корупция в Европейската комисия, ръководена от Жак Сантер. Комисията на Сантер подаде оставка през 1999 г. - година преди края на мандата

БТА
1014 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини