Конфискуват колите на български джигити, карали в ЕС

  • 21 ноември 2016 07:13

  • 61668
  • 9
Конфискуват колите на български джигити, карали в ЕС
© Булфото

Колите, както и недвижимото имущество на български шофьори, които са нарушавали правилата за движение по пътищата в страни от Европейския съюз, ще бъдат конфискувани. Това е заложено в Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

Той се прилага вече и у нас. Член 3 от него гласи, че всяка глоба или всякакъв вид парична санкция, наложена с акт, ще се събира от НАП в съответната държава.

За да се стигне до конфискация на каквото и да е имущество, страната, в която е извършено нарушението, трябва да изпрати акта на български език до съответния Окръжен съд по местоживеене на шофьора. След това документите се придвижват до НАП и КАТ за установяване на самоличността на шофьора и той подлежи на най-тежката санкция – конфискация, ако не заплати глобата си. Вече има няколко подобни случая в страната, съобщават от „Пътна полиция“, след като в законовия срок не са успели да си приберат глобите.

Само във Франция заснетите български шофьори, които са нарушавали правилата, са над 14 хил. За останалите европейски страни няма точна статистика, тъй като от „Пътна полиция“ отчитат цифрите едва след като има влязло в сила съдебно решение от съответния окръжен съд, пише "Монитор". Не всички водачи обаче ще се разделят с автомобилите си, тъй като в много от случаите глобите не надхвърлят 150 евро. Тогава например данъчните могат да опишат телевизора или някоя друга движима вещ на собственика. Законът за признаване и изпълнение на конфискациите и финансовите санкции е в сила от февруари 2010 г. По силата му събраните тук глоби остават в българския бюджет.

Когато става дума за конфискация, ако тя е под 10 хил. евро, остава в България. Ако надвишава този праг - 50% от сумата се изпраща на държавата, издала решението за отнемане. Съдилищата могат да откажат да признаят решенията за изпълнение Това много често се случва у нас, тъй като магистратите изискват определени документи, за да издадат постановлението. Основното е те да са преведени на български, а много от страните членки на ЕС изпращат документите на майчиния си език.

Друг проблем бил, че те не са в пълен комплект. Така често глобите, наложени на нашенци, оставали несъбираеми. Не всеки български джигит обаче имал този късмет. Още по темата четете в хартиеното издание на в."Монитор"

Последвайте канала на

Мая Йорданова
61668 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
НАЙ-ПОСЛЕ

2017.01.24 | 15:50

9
И ние да почувстваме, че сме в ЕС ! Дай Божи и за други неща!

2016.11.22 | 17:31

2
Дай Боже, ама надали! Не се надай! Не сме в ЕС, за да станем по-добре! Там сме, за да станат ЕС по-добре! Ние сме периферия, отредена за нищета и джагали! Благодарение на ЕС за България! НАИВНИ СА ВЕРВАЩИТЕ!
@@@@@

2017.01.24 | 15:49

8
Никой не е ощетен в случая ,,, държавата печели процент от тези глоби който доста хора са натрупали по чужбина но са мислели че ще им се размине ... става въпрос за много пари все пак ,,,, и да не се заблуждаваме - по-пътищата на ЕВРОПА преди всяка камера има обозначаващ знак така че просто е дошло време да платим дълговете си .

2017.01.24 | 15:49

7
Браво,така трябва!Всяко удоволствие се заплаща!Не може да караш,като бесен,пиян,дрогиран,да блъскаш,да убиваш деца и да си безнаказан!На нас българите винаги ни е харесвало безнаказаното беззаконие!

2016.12.29 | 18:28

6
пак некаква измишльотина за крадене ?

2016.12.29 | 18:28

5
Да ни е честит новия робовладелски строй!
българин

2016.12.08 | 09:03

4
значи само в българия ще карат джигитите със 100 отгоре без проблем и да убиват деца на пешеходни пътеки.

2016.11.22 | 17:31

1
те това ти е ЕС!!!

2016.11.22 | 18:22

3
все пак колекторските фирми са част от родата крадлива , нали трябват грижи за да върви рекета , ако е имало наказания до 100 евра то са отпаднали , а за по-високи наказания процедурите минават през съд , така че си ги взимат на място , подозирам организирана измама

Добави коментар

Водещи новини