Новото испанско правителство положи клетва пред крал Фелипе Шести

  • 04 ноември 2016 15:11

  • 1255
  • 0
Новото испанско правителство положи клетва пред крал Фелипе Шести
© Getty Images/Guliver

Членовете на новото испанско правителство положиха днес клетва пред крал Фелипе Шести. Церемонията се състоя в резиденцията на монарха "Сарсуела", предаде ТАСС.

Вчера премиерът Мариано Рахой представи състава на новия кабинет, в който този път има пет жени - една повече от 2011 г. Освен това правителството е значително променено - в него влизат шест нови лица. Райхой смени министрите на вътрешните, на външните работи и на отбраната.

Втори човек в кабинета след министър-председателя ще бъде Сорая Саенс де Сантамария, която отново ще бъде вицепремиер, а също ще заеме и поста на министър по въпросите на правителството и управлението на регионите. Министър на външните работи става Алфонсо Дастис Кеседо, който преди това беше постоянен представител на Испания в ЕС, а на вътрешните работи - Хуан Игнасио Соидо Алварес, който до 2015 г. беше кмет на Севиля. За министър на отбраната е назначена Мария Долорес де Коспедал Гарсия, която досега беше генерален секретар на Народната партия, а Луис де Гиндос Хурадо ще оглави министерството на икономиката, промишлеността и конкурентноспособността.

На 29 октомври Конгресът на депутатите (долната камара на парламента) на второ гласуване утвърди кандидатурата на Рахой за премиер. Испания над десет месеца живя без постоянно правителство, защото парламентарно представените партии не можеха да се споразумеят за съставяне на кабинет. През този период на два пъти имаше избори - на 20 декември 2015 г. и на 26 юни. Ако политическите сили не бяха постигнали съгласие до 31 октомври, кралството щеше да отиде на трети поредни избори.

Разблокирането на безизходната ситуация стана възможно благодарение на решението на федералния комитет на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) да не гласува срещу Рахой, а да се въздържи при издигането на кандидатурата му в парламента. Но не всички представители на ИСРП, която е традиционен конкурент на Народната партия бяха съгласни да се прави подобна отстъпка и това предизвика най-голямата вътрешнопартийна криза при социалистите и оставката на генералния й секретар Педро Санчес.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1255 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини