Освобождаването на Мосул може да доведе до терористични удари в Европа

  • 31 октомври 2016 15:36

  • 1271
  • 0
Освобождаването на Мосул може да доведе до терористични удари в Европа
© Getty Images/Guliver

Освобождаването на иракския град Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава", както и последващо поражение на ислямистите в Ирак и Сирия, могат да доведат до терористични удари в Европа. Това заяви по радио "Дойчландфунк" ръководителят на германската служба за защита конституцията на Германия Ханс-Георг Маасен.

Според вътрешното разузнаване на Германия унищожаването на терористите може да стане причина за засилване на терористичните атаки в Европа. Атентатите могат да бъдат извършени както от завърнали се бойци на Ислямска държава с европейски паспорти, така и от представящи се за бежанци ислямисти, смята директорът на разузнаването Ханс-Георг Маасен.

Естествено, притеснени сме от последиците от факта, че "Ислямска държава" е обкръжена в Мосул. Групировката може да бъде разбита в Сирия и Ирак, което е добре. Но това е вероятно да обезпокои последователите й в Европа. Може да се стигне до терористични удари и насилствени действия в помощ на групировката. Тях искаме да предотвратим, заяви Ханс-Георг Маасен, предаде БНР.

Според най-новите данни на германските власти, тази година в центъра на вниманието на германските специални служби са около 450 ислямисти, които могат да бъдат потенциален източник на терористична заплаха. Към тази опасност се прибавя и нарастващият риск от крайнодесен терор. Службата за защита на конституцията смята, че в крайнодясната сцена има единици или малки групи, които са готови също да извършват атентати.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини