Полша създаде доброволчески милиции

  • 26 октомври 2016 09:06

  • 2296
  • 5
Полша създаде доброволчески милиции
© gettyimages (архив)

Полското правителство одобри законопроект за създаване на Сили за териториална отбрана (СТО) - доброволчески формирования, които ще станат петият вид войски във въоръжените сили, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от ТАСС.

"Сегашните системи за управление на кризи и гражданска отбрана изискват подкрепа от въоръжените сили, тъй като не са в състояние да мобилизират необходимите човешки ресурси", заяви правителството. "СТО могат да запълнят тези празноти, подготвяйки във всеки регион по няколкостотин въоръжени и обучени войници доброволци."

Плановете на полското министерство на отбраната са в следващите две години да бъдат създадени 17 бригади на СТО с личен състав от по 1500-2000 доброволци всяка. Те ще бъдат разположени във всички воеводства (области), а в централното Мазовецко воеводство, което най-голямото, ще има две такива подразделения. Очаква се до година-две тази нова полска национална гвардия да наброява 40-45 хиляди души. Символ на бойците на СТО ще бъде озъбен вълк.

Планира се СТО да изпълняват типични военни задачи в тясно взаимодействие с армията, да извършват антитерористични операции и да действат при различни кризи. "Все по-голямо значение в наши дни придобива борбата с така наречените невоенни заплахи", посочи пресслужбата. "В тази обстановка СТО биха могли да се борят ефективно с тях, като извършват информационна и образователна дейност."

Създаването на СТО като пети вид войски наравно с пехотата, военноморските и военновъздушните сили и силите за специални операции е един от приоритетите на сегашното ръководство на полското министерство на отбраната. За създаването и въоръжаването на СТО до 2019 г. се планира да бъдат отделени 3,6 милиарда злоти (почти 1 млрд. долара).

Правителственият законопроект ще бъде внесен за разглеждане в парламента, за да бъде одобрен от долната и горната камара - Сеймът и Сенатът. Правителството разчита новият закон да влезе в сила на 1 януари 2017 г.

Последвайте канала на

БТА
2296 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
паника

2016.11.22 | 01:26

3
от какво пък толкова се уплашиха поляците или това им нареждат от въд океана, ония с меките китки и бръмбарите в главите
сигурно има

2016.11.22 | 01:26

5
Сигурно има от какво да се плашат! Ако граничиш с Русия, и тя няколко пъти те е окупирвала, и гледаш как се опитва да разцепи Украйна, няма как да не се плашиш! От откачалник с оръжие всеки се плаши!

2016.11.22 | 01:26

4
Стига с този "отвъд океан" напрегни си мозъка и ще разбереш, че логика има.
Крум Усаински-Крупник

2016.11.22 | 01:26

1
Цървули!!!Страните от НАТО се подготвят за победоносен поход на Изток!!!Време е и България да започне превъоръжаване!!!Ние ще бъдем ударната сила на НАТО!!!Ще окупираме руски територии богати на нефт и газ!!!И повече няма да сме роби на Газпром и Лукойл!!!А вас русофилски лумпени продажни,ще ви пратим да работите доброволно,без пари на петролните платформи в Северно море!!!Честито олигофрени!!!
Круме,ти си болен,лекувай се !!!

2016.11.22 | 01:26

2
На майка ти в кофата,крупнешки селяк.

Добави коментар

Водещи новини